Sari la conținut
News Alert

Ce au înțeles profesorii de religie din tragedia de la Colectiv

Scandalul a izbucnit după ce unul dintre elevii de la Colegiul A.D. Xenopol a făcut publice textele primite de la profesorul său de religie. În materialul didactic dascălul afirma că muzica rock este satanică şi are rolul să-i depărteze pe credincioşi de religie. Publicate pe contul de socializare al unui blogger, materialele au stârnit foarte multe reacţii, mai ales că două dintre elevele liceului au fost rănite în incendul din Clubul Colectiv.

Am auzit că a distribuit materiale cum că muzica rock ar avea influenţe satanice, nişte elevi au fost revoltaţi de asta şi au făcut nişte poze şi le-au trimis. Puţin cam exagerat! Nu cred că ar trebui să se predea aşa ceva în şcoli sau licee”, spune un elev de la A.D.Xenopol.

Nu mi se pare OK, nu poţi să spui că sunt nişte satanişti pentru că au anumite versuri. Spunea despre muzica rock, Reymen, Eminem, ceva cu dracu...”, povestește un alt elev.

Directoarea Colegiului A.D. Xenopol îi ia apărarea dascălului şi spune că profesorul a prezentat de fapt în clasă două texte, unul negativ şi unul pozitiv, pentru a genera o dezbatere de opinii despre Bine şi Rău.

Un alt caz a fost semnalat tot pe Facebook de actorul Adrian Văncică. La Liceul Tudor Vianu, profesorul de religie le-ar fi cerut copiilor să scrie ce ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi invitată la clubul Colectiv sau la un marș împotriva Guvernului.

„Nu mi se pare o întrebare potrivită pentru un prof de religie mai ales, deoarece nu se compară Fecioara Maria cu ce e acum”, spune un elev de la Vianu.

Înseamnă o dezbatere care nu e pentru nivelul lor, pentru adolescenţi”, opinează un părinte.

Conducerea liceului nu a dorit să comenteze incidentul.

Şi la Şcoala Centrală din Bucureşti o profesoara de religie și-a socat elevii. Dascălul ar fi criticat victimele din Colectiv şi ar fi sugerat că tinerii au fost pedepsiţi de Dumnezeu pentru că s-au dus să se distreze în club.

S-a zis la clasa a XI-a, profesoara de religie a zis că cei din Colectiv erau satanişti şi meritau să moară. M-am simţit jignit, deoarece am avut şi eu prieteni care au fost acolo. Şi mie îmi place genul ăsta de muzică”, spune un elev de la Școala Centrală.

Reacţiile dascălilor sunt aspru criticate de şefii din Inspectorat.

Marian Banu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti

Acestea sunt derapaje. Sunt lucruri care nu trebuie să se petreacă în aceste zile în care toată lumea este marcată de evenimentele tragice. Aceşti domni profesori trebuie să îşi înţeleagă mai bine menirea de educaţie morală, de a înţelege mai bine această generaţie”, spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Șefii catedrelor de religie și un reprezentant al Patriarhiei ar putea fi chemați chiar mâine la Inspectorat pentru a clarifica situația.

Pe aceeași temă