Ce fac elevii din anii terminali în scenariul roșu? Pentru că n-a primit răspuns de la MS, Sorin Cîmpeanu s-a adresat direct CNSU

Data actualizării: Data publicării:
conferinta comuna vlad voiculescu si sorin cimpeanu
Ministerul Educației nu a primit un răspuns de la Ministerul Sănătății în privința solicitării ca elevii care au examene naționale să meargă fizic la școală și în scenariul roșu, așa că s-a adresat direct CNSU Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a declarat vineri la Digi24 că s-a adresat direct Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), aflat sub conducerea premierului Florin Cîțu, pentru a-i cere ca elevii care au de susținut examenele naționale (evaluare națională și bacalaureat) să poată veni la școală fizic și în scenariul roșu. Solicitarea adresată CNSU vine după ce Ministerul Educației nu a primit răspuns în timp util la o solicitare similară pe care o făcuse cu mai mult timp în urmă Ministerului Sănătății, a precizat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, solicitarea vine în condițiile în care Bucureștiul a intrat vineri în scenariu roșu, dar ministrul educației a precizat că ea nu îi vizează numai pe elevii de clasa a VIII-a și a XII-a din București, ci din toate localitățile țării intrate în scenariu roșu. El și-a declarat convingerea că CNSU va da un răspuns „cu celeritate”, astfel încât părinții să afle decizia în timp util.

Ministerul Educației anunța la sfârșitul lunii trecute că va propune ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă în mod fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu. Motivul este că examenele naționale vor fi cu prezență fizică, iar copiii trebuie să fie foarte bine pregătiți, explica la momentul respectiv ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul educației a declarat vineri la Digi24 că solicitarea în acest sens a fost transmisă Ministerului Sănătății la 1 martie și a așteptat răspuns până astăzi, dar nu a primit niciun răspuns, așa că, „în interesul elevilor”, s-a adresat direct CNSU. Singurul răspuns pe care l-a primit de la Ministerul Sănătății a fost acceptul ca simularea examenelor naționale să fie organizată cu prezență fizică, a precizat ministrul educației.

Întrebat dacă a discutat pe această temă direct cu ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul educației a spus că da, chiar în mai multe rânduri, că raporturile dintre ei sunt colegiale, dar răspunsul pe care l-a primit a fost că Ministerul Sănătății are nevoie de timp pentru a analiza o astfel de decizie. „A lipsit celeritatea”, a explicat Sorin Cîmpeanu de ce a preferat să se adreseze direct CNSU.

Conform normelor în vigoare, în scenariu roșu, elevii din clasele terminale nu mai merg fizic la școală, ci își mută cursurile online. Școlile rămân deschise doar pentru școlarii mici, la fel și grădinițele. Ministrul educației spune însă că această regulă trebuie schimbată, pentru că elevii din clasele terminale vor susține examenele naționale cu prezență fizică și au nevoie de recuperarea materiei pierdute în timpul școlii online.

Consiliul Naţional al Elevilor anunța, la 28 februarie, că nu este de acord cu ideea ca tinerii din clasele terminale să meargă la şcoală în condiţiile în care localitatea în care învaţă se află în scenariul roşu. Consiliul solicita Ministerului să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri