CEDO condamnă manualul unic. Speţa care poate zgudui sistemul de învăţământ din România

Data publicării:
180910_elevi eleva manual PACHET_SCOALA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Manualele unice, impuse de guvernul de la Budapesta, la fel ca în România, i-au adus Ungariei o condamnare la CEDO.

Instanţa de la Strasbourg a stabilit că prin eliminarea editurilor private, Budapesta nu le-a protejat proprietatea. Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că practic, monopolul statului asupra manualelor nu le-a dat părinţilor şi copiilor dreptul de a le alege pe cele mai bune, din moment ce pe piaţă există o singură variantă, aleasă şi distribuită de stat.

Scandalul a început în 2011, când Guvernul condus de Viktor Orban a decis că piaţa manualelor şcolare trebuie naţionalizate. Atunci s-a înfiinţat un singur distribuitor de manuale, apoi o singura editură, astfel că cele 10 – 15 edituri existente au intrat în faliment.

Trei au rămas cu dificultate pe piaţă, ele fiind cele care au dat în judecată statul ungar pentru a afectarea proprietăţii private, în sensul că au fost lipsite de clienţii pe care-i aveau – şcolile şi liceele din Ungaria.

Conform deciziei CEDO, Ungaria trebuie să ajungă la o înţelegere cu cele trei edituri reclamante. Între timp, două au dat faliment, una singură rămânând pe piaţă.

Statul ungar trebuie să plătească daune pe baza valorii editurii care exista în momentul când a fost dat în judecată şi are la dispoziţie trei luni pentru a ajunge la un acord cu reclamanţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri