Chimia distracției

Data publicării:
chimia

Într-un laborator în aer liber, în curtea Facultăţii de Chimie din Cluj-Napoca, curioşii au aflat secretele din spatele unor experimente spectaculoase. Cel mai aşteptat a fost focul care se aprinde cu... apă.

Constă în reacţia apei dintre un amestec de zinc cu azotat de amoniu. Singur nu se aprinde doar în contact cu apa, apa are o mişcare browniană mai mare şi, astfel, se aprinde”, explică Andrei Gorghiu, student al Facultăţii de Chimie.

Simularea erupţiei unui vulcan a fost, de asemenea, urmărită cu mare atenţie de elevi.

„Este vorba de o simplă descompunere, descompunerea dicromatului de amoniu, astfel încât, dacă îi dai forma respectivă, chiar pare un vulcan”, spune Andrei Gorghiu.

2.000 de elevi din mai multe judeţe din Transilvania au asistat la spectacolul creat de studenţi. Au avut şansa să vadă că teoriile din cartea de chimie au şi o parte distractivă.

Nu mă aşteptam, sinceră să fiu, să fie chiar atât de spectaculoase. Înainte nu îmi plăcea aşa de tare chimia, dar acum că am văzut aceste experimente mă gândesc că aş putea să dau la Facultatea de Chimie”, spune o elevă.

Astfel de reacţii sunt şi motivul pentru care a fost organizat evenimentul.

Anul acesta am avut la admiterea în anul I 213 admişi la nivel licenţă, anul trecut 208, iar acum trei ani în jur de 150, o creştere semnificativă pentru facultatea noastră”, spune Gabriela Nicoleta Nemeş, decanul Facultăţii de Chimie.

Şi concurenţa a fost mare. Anul acesta, au fost cinci candidaţi pe un loc.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri