Cîmpeanu: La examene nu există platforme care să ofere garanția că cel care răspunde întrebărilor este cel care ar trebui să o facă

Data actualizării: Data publicării:
un tanar scrie la un laptop pe picioare iar altul sta langa cu documente in maini
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că examenele online în România nu sunt securizate printr-o platformă digitală și nu poate fi verificată pe deplin corectitudinea celor care sunt testați. Foto: Getty Images

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că fraudarea examenelor online este posibilă în acest moment. El a precizat că profesorii nu au fost pregătiți pentru acest sistem și nu există nici platforme securizate care să garanteze că cel care dă testul este cel care ar trebui să fie examinat. Totodată, ministrul susține că sunt elevi și studenți care refuză să-și pornească camerele video.

Sorin Cîmpeanu a făcut referire și la cazul studenților din Facultatea de Drept a Universității din București care riscă să fie exmatriculați.

“În niciun caz nu trebuie stigmatizată o instituție, o universitate, care a avut curajul să pună în evidență acest lucru. Din păcate, sunt convins că printre pierderile generate de predarea și examinarea online se regăsește și această posibilitate de fraudare a examenelor online.

Dincolo de faptul că profesorii nu au fost formați, pregătiți pentru a preda online, predare care diferă de la alcătuirea conținutului și până la evaluare, nu există nici măcar acele platforme securizate prin care să ai garanția că cel care răspunde întrebărilor tale la examen este cel care trebuie să răspundă.

Există sisteme deja în câteva universități foarte cunoscute în lume care de 4-5 ani practică acest sistem de examinare, dar el necesită o platformă informatică de examinare, necesită pregătirea specială a cadrelor didactice pentru a uitiliza această platformă. Nu există în România.

Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiți.

Sunt și alte lucruri de natură juridică. Pentru a avea garanția că cel care răspunde întrebărilor este într-adevăr elevul sau studentul care trebuie să răspundă, trebuie ca acela să fie de acord să dea control examinatorului asupra propriului laptop.

Au fost foarte multe situații în care au fost elevi sau studenți care n-au acceptat să deschidă camerele.

Există o componentă a digitalizării educației pentru care am avut negocieri inclusiv în cursul zilei de astăzi și care este importantă nu numai prin prisma oportunității pe care ne-o oferă Planul Național de Redresare și Reziliență, de a adăuga resurse financiare alocate educației, ci și prin prisma viitorului educației, pentru că ne vom îndrepta către aceste forme de predare și de examinare mult mai mult decât până acum.

În domeniile care se pretează, vă garantez că se va merge către acest lucru și digitalizarea va fi extrem de importantă”, a afirmat ministrul Educației, joi seară, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în Ministerul Educației există un responsabil cu digitalizarea educației și că ar trebui să fie chiar mai mulți.

Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept ar putea fi exmatriculați

Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept din București care se pregăteau pentru viitoare cariere în magistratură sau avocatură ar putea fi exmatriculați pe motiv de fraudare a unor examene.

Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept a Universității București, a spus că este o premieră în istoria unității și că a fost șocat să constate amploarea fenomenului și totodată organizarea studenților, care au profitat de pandemie și de sistemul de examinare online creând grupuri de comunicare paralele în care rezolvau în comun subiectele de examen.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri