Ciolacu e convins că s-a ajuns la o soluție pentru ca profesorii să se întoarcă la ore

Data publicării:
Președintele PSD Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, premierul României. Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, are „convingerea” că, prin oferta Guvernului de a majora salariile personalului didactic cu 1000 de lei brut și pe cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei, a ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, „la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore”. 

„Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale. 

Majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare.  

Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație. 

Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățiță. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice”, arată mesajul liderului PSD pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat miercuri pe liderii coaliţiei de guvernare la Cotroceni, pentru consultări pe tema grevei din învăţământ. La întâlnire au participat Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, Kelemen Hunor nefiind în București. După discuțiile de la Cotroceni, în care s-a propus un nou „scenariu de lucru”, reprezentanții profesorilor au fost chemați la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri. Guvernul le propune profesorilor o creștere salarială de 1.000 de lei brut începând de mâine, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Sindicatele urmează să anunțe dacă acceptă oferta guvernului.

Liderii principalelor federații sindicale din învățământ au declarat, după negocierile de la Palatul Victoria, că vor transmite profesorilor oferta guvernului, urmând ca aceștia să decidă dacă o acceptă sau nu.

Premierul Ciucă a spus, în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, că la ora 19:00 va avea o nouă întâlnire cu liderii de sindicat la care va afla dacă profesorii sunt de acord cu propunerea Executivului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri