Ciucă: Am cerut un plan prin care anul viitor să eliminăm toaletele din curtea şcolii. Cîmpeanu: Este o problemă exagerată

Data publicării:
Elevi pe holul școlii.
Elevi cu ghiozdane în spate. Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Premierul Nicolae Ciucă a cerut autorităţilor locale şi Ministerului Educaţiei un plan astfel încât anul viitor să fie eliminată problema toaletelor din curtea şcolii. El a adăugat că aceasta reprezintă „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ”.

„Nu mă sfiesc deloc să discut despre ceea ce înseamnă imaginea sistemului de educaţie în România, când vorbim de toalete în curtea şcolii. S-au făcut demersuri ca numărul acestor unităţi de învăţământ să fie redus. Totuşi, a rămas un număr destul de mare şi, din punctul meu de vedere, este inacceptabil, motiv pentru care, ieri (marţi - n.r.), în videoconferinţă, am solicitat tuturor autorităţilor, conducerii Ministerului Educaţiei, precum şi autorităţilor locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învăţământ”, a spus Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că educaţia, alături de sănătate, se înscrie în atenţia „maximă” a Guvernului.

„Este păcat, se fac eforturi, se munceşte foarte mult, am făcut un obiectiv de ţară ca educaţia să rămână în primele priorităţi ale ţării noastre. Educaţia, alături de sănătate, se înscrie în atenţia maximă pe care Guvernul României o acordă, astfel încât să eliminăm aceste diferenţe şi să putem să ne aliniem în standardele europene”, a spus Ciucă, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că problema toaletelor din curtea școlii este „exagerată”.

„Planul pe care l-ați cerut, pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că în urmă cu trei-patru ani erau peste 3.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme - iar dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerul Educației vom rămâne cu 100 de școli, și e vorba de școli mici - am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio astfel de școală în România. Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care vi-l vom prezenta nu până la sfârșitul anului, ci mult mai devreme”, a spus ministrul.

„Este o problemă exagerată și este legată de multe ori de calitatea Educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învâțând în aceste școli, ea este o dovadă. Dar ea trebuie rezolvată. Clar. Și va fi rezolvată”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri