Cluj. Liceul de muzică „Sigismund Toduță” este în fruntea școlilor de profil din țară

Data publicării:
muzica

220 de profesori lucrează în acest liceu. Hilda Iacob, profesoară, a povestit: „Am ajuns elevă a acestui liceu prin depistările pe care profesorii le fac și astăzi, astfel se asigură pepiniera de elevi. M-am reîntors în școala în care am fost elevă, cel mai potrivit loc era acesta, pentru că îmi puteam valida competențele obținute la Academia de Muzică”.

„Meseria de dascăl aici e o provocare mare, profesorii își pot personaliza predarea pe fiecare elev în parte. Din 1949 ne aliniem principiului modern, centrarea pe elev. Predarea se desfășoară individual, te centrezi pe personalitatea și aptitudinile elevului”, a adăugat ea.

În anul școlar trecut, 200 de elevi ai acestui liceu au obținut peste 400 de premii.

Cadmiel Boţac este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Cu un talent desăvârșit, până acum a cules de cele mai multe ori locul întâi, peste tot pe unde a concurat împotriva a sute de elevi.   

„De la 1 an jumate am început să cânt cu vocea, puteam menține ritmul, eram pasionat de toate instrumentele. Părinții au decis să investească. Primul profesor l-am avut la aproape 5 ani. Ședințele erau de 30 minute, acum am ajuns la 4-5 sau chiar șase ore de studiu, în funcție de concursuri”, a explicat Cadmiel Boțac.

Profesorul care repară instrumente muzicale

Ore multe de repetiții înseamnă și instrumente... care se strică. Iar specialiști care să le repare sunt foarte puțini. Însă, dintre cei trei lutieri din Cluj, unul a ales să fie alături de elevii Liceului de Muzică „Sigismund Toduță". E o meserie care se face doar din pasiune. Iar acest lucru îl dovedește și profesorul de flaut al liceului care, după orele la clasă, din lipsă de specialiști, recondiționează și repară instrumentele elevilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri