Sari la conținut

Coldea, conferenţiar la Academia SRI, Remus Pricopie: Dosarul a fost foarte bun

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, spune că dosarul cu care fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a participat la concursul pentru postul de conferențiar la Academia Națională de Informații a fost „foarte bun”, potrivit Agerpres.

"Florian Coldea are o experiență didactică de ani buni. A predat mulți ani la Academia Națională de Informații având calitatea de lector și cadru didactic asociat. Nu văd care este subiectul excepțional în discuție pentru că domnia sa a participat la un concurs conform metodologiei afișate de universitate, dosarul este foarte bun. Mai mult, dincolo de evaluatori, în cadrul dosarului domnia sa a prezentat o serie de recomandări inclusiv de la profesori străini”, a spus Pricopie, care a fost membru al comisiei de concurs.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, concursul s-a desfășurat conform legii și procedurilor.

Nu văd nimic excepțional în faptul că o persoană care are experiență de peste 20 de ani în domeniu și activitate didactică a participat la un concurs de conferențiar în universitatea în care preda deja de ani buni", a explicat rectorul SNSPA.

PressOne a relatat că generalul Florian Coldea a dat concurs pe 30 iunie pentru un post de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI şi a fost declarat admis, deşi nu îndeplinea toate criteriile cerute de legislaţie.

Florian Coldea a declarat, sub propria semnătură, că este eligibil pentru a ocupa postul didactic, iar comisia de concurs i-a admis dosarul, deşi generalul SRI nu bifează toate standardele ştiinţifice minimale necesare şi obligatorii. Dosarul de concurs al acestuia a fost avizat de Serviciul Juridic al Academiei SRI, conform procedurilor.

În urma acestui concurs, Florian Coldea ar urma să fie din nou angajat în Serviciul Român de Informaţii cu normă întreagă, având în vedere că ANIMV este unitate militară a SRI.

Potrivit PressOne, anunţul privind scoaterea la concurs a postului de conferenţiar universitar poziţia 76 în Departamentul de Studii de Securitate şi Studii de Intelligence al Facultăţii de Studii de Intelligence a apărut în Monitorul Oficial în 28 aprilie, iar Academia SRI a făcut publică vacantarea postului, aşa cum prevede legislaţia, abia în luna iunie. Timp de şase săptămâni, între 28 aprilie şi 14 iunie, s-a derulat perioada în care cei interesaţi să se înscrie la concurs o puteau face, iar singurul care şi-a depus dosarul a fost Florian Coldea.

Conform sursei citate, între CV-ul lui Florian Coldea şi fişa de verificare a îndeplinirii standardelor apar mai multe suspiciuni, prima neconcordanţă fiind la capitolul Activitate didactică, unde candidatul trebuie să aibă publicate minimum două volume, dintre care unul trebuie să fie, obligatoriu, un curs universitar. Potrivit listei de lucrări, Coldea a publicat un singur curs universitar destinat studenţilor de la ANIMV, curs care are un regim special, fiind clasificat. Punctajul minim necesar pentru acest domeniu era de 35 de puncte, iar Florian Coldea a declarat că are un punctaj cu puţin peste limită, adică 36,076.

Un alt semn de întrebare este ridicat de îndeplinirea standardelor de la domeniul Activitate de cercetare, unde avea nevoie de minimum 20 de puncte. Potrivit fişei de verificare a îndeplinirii standardelor, semnată de Florian Coldea, acesta a declarat un număr de 22 de articole sau studii semnate, pentru care şi-a atribuit un punctaj de 22,5 puncte. Florian Coldea a semnat în mod cert patru articole care se încadrează în criteriile ştiinţifice ale acestui subdomeniu, relatează publicația citată de News.ro.

Biroul de Presă al ANIMV a transmis PressOne că întreaga procedură de obţinere a titlului de conferenţiar universitar de către Florian Coldea a fost una „riguroasă, transparentă şi în concordanţă cu toate legile şi regulamentele”.

Pentru a fi considerat validat, concursul promovat de Florian Coldea trebuia să fie avizat mai întâi de consiliul Facultăţii de Intelligence, iar mai apoi de Senatul ANIMV. Biroul de Presă al ANIMV a confirmat că cele două avizări au fost făcute înainte de vacanţa universitară, care a început la 1 august.

De asemenea, potrivit Biroului de Presă al ANIMV, decizia de acordare a gradului didactic de conferenţiar universitar lui Florian Coldea a fost deja semnată de rectorul Academiei SRI, dar procedura de angajare a lui Coldea în funcţia de conferenţiar universitar nu a fost demarată până în acest moment.

Coldea este pensionar de aproape şapte luni, după ce a fost forţat să demisioneze din SRI la mijlocul lunii ianuarie, în urma dezvăluirilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiţă despre vacanţele petrecute împreună în mai multe destinaţii exotice.