Constanța. „Mircea cel Bătrân”, colegiul care a impresionat NASA

Data publicării:
constanta

De-a lungul celor 117 ani de existență, Colegiul „Mircea cel Bătrân" și-a consolidat prestigiul printr-o rată de promovabilitate a examenelor de bacalaureat de 100%. Astăzi, fostul „gimnaziu clasic de băieți" are ca scop să devină primul colegiu european din România.

În ultimii cinci ani, colegiul a obținut 12 medalii internaționale, 184 naționale și 423 de medalii la concursuri organizate de NASA. Dana Pisică, absolventă a colegiului și șefă de promoție, a explicat că cei 4 ani de liceu au fost mai frumoasă perioadă. „M-am dezvoltat intelectual și personal. Colegiul acesta este unul din puținele licee ce îți permit să încerci să ieși din tipare, aici există multe oportunități pentru activități extrașcolare”, a subliniat ea.

„La acest colegiu calitatea cadrelor didactice e excepțională, nu se limitează doar la a preda, sunt alături de noi, sunt deschiși la opiniile noastre și cred că acest lucru este foarte important. Studiez Medicina în București, prima opțiune a fost străinătatea, însă nu am fost acceptată, medicina e un domeniu extrem de competitiv. Nu regret că am rămas în țară, și aici învățământul este de foarte bună calitate”, a adăugat ea. 

Profesorul care a uimit NASA

Profesorul Ion Băraru de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” a învăţat la aceeaşi şcoală unde acum este profesor de fizică, iar în ultimii opt ani echipa de mici savanţi ai profesorului Băraru a cucerit multe premii la concursul internaţional de proiecte organizat de NASA. 

Fac performanță cu elevii mei din reflex, adică m-am pregătit pentru profesia de dascăl și e firesc să fac așa ceva. Am organizat un centru de cercetări la nivelul școlii bazat pe creativitatea elevilor, care nu e stimulată la orele obișnuite. În mediul meu pot spune că elevii români sunt mai creativi. Proiectul meu de suflet este să fac ca acest liceu și spiritul său să dăinuie”, a explicat profesorul.

Colonia umană 

Ce înseamnă o colonie umană și cum poate fi ea creată? În mod clar, e o intrebare la care numai un savant poate să răspundă. Un savant, dar și câțiva tineri pasionați de știință de la Colegiul Mircea cel Bătrân.

La vârsta la care alți tineri își petrec timpul prin baruri sau în fața calculatorului, elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân" îndrăznesc să cucerească spațiul, măcar și virtual. Ei au creat colonii umane. În așteptarea momentului în care vor păși pe stațiile spațiale, câștigă premiu după premiu și îi uimesc pe savanții din lumea întreagă cu proiectele lor. Un astfel de elev este şi Mihai Bărăscu, medaliat NASA.

Dificultatea participării la concurs depinde de mai mulți factori. E o activitate extrașcolară, trebuie să rezervi timp. Mai mult, trebuie să ai toate cunoștințele necesare și o imaginație bogată pentru a le aplica așa cum trebuie. Ultimul concurs NASA a fost cel de design spațial din Houston, din vară, am realizat o bază lunară și ne-am descurcat destul de bine. Se poate locui în colonia proiectată, cât de bine nu pot spune, răspunsul ar fi extrem de subiectiv. Oricum, se trăiește mai bine decât în România”, a explicat Mihai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri