Sari la conținut
News Alert

Copii ajutați să meargă la școală

Din cei 60 de elevi care învaţă la şcoala generală din Strungari, 30 rămân la internat, pentru că beneficiază de masă, îngrijire şi participă la diverse activităţi, fără ca părinţii lor să plăteasca vreun leu. Printre aceştia este şi Ionică, elev în clasa a VIII-a.

Ionică Cândea, elev: Aici dorm eu, aici e patul meu.
Reporter: Cum e la internat?
Ionică Cândea: E foarte bine, frumos cu prietenii, învăţăm...
Reporter: Unde locuieşti tu şi cum veneai la şcoală înainte să fie internatul?
Ionică Cândea: Locuiesc la Purcăreţi, sunt patru kilometri, opt dus-întors.
Reporter: Era greu?
Ionică Cândea: Da. Ajungeam seara, eram obosit, nu mai puteam nici învăţa... era greu, foarte greu.

Aici e foarte departe să vină la amiază pe jos, dimineaţa trebuia să plece de dimineaţă ca să ajungă la şcoală. Acolo au condiţii, au unde dormi, mănâncă acolo, au de toate”, spune Silvia Cândea, mama lui Ionică

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi copii, care locuiesc în cătune îndepărtate.

Dimineaţa mă trezeam la 6:30, ca la 7:00 să plec, să fiu aici la opt şi ceva. Nu ştiu dacă aş fi putut veni în fiecare zi atâţia kilometri, dacă n ar fi fost internatul”, spune și Georgiana Paştiu, elevă.

După orele de curs copii au program de jocuri sau lectură. Au trei mese pe zi şi doi pedagogi care-i ajută la teme.

Reporter: Lipseau de şcoală?
Georgeta Pamfilie, directorul-adjunct al școlii: Da, da, mai lipseau, mai ales când era vreme rea sau iarna.

Centrul de zi a fost construit din fonduri europene, aproape 110.000 euro. Reabilitarea internatului şi dotarea au îmsemnat alţi 200.000 euro.

Eu zic că este într-adevăr un factor important în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei în primul rând, dar şi educarea acestor copii şi formarea lor, pregătirea lor pentru o viaţă mai bună”, spune Marin Petruse, primar Pianu.

Riscul de abandon şcolar s-a redus semnificativ, la mai puţin de 1%. În această zonă încă se mai practică transhumanţa, iar copii termină şcoala mai devreme şi o încep cu două săptămâni mai târziu, pentru că pe timpul verii stau alături de părinţi la munte, unde sunt duse turmele.

Pe aceeași temă