Copiii pentru care "Şcoala Altfel" nu există

Data publicării:
copii saraci

Dezamăgire pentru zeci de mii de copii! Săptămâna de "Şcoala Altfel" care se termină astăzi nu le-a adus nicio excursie sau vizită inedită, care să le deschidă orizontul. Aşa că timpul în care trebuiau să vadă şi să înveţe lucruri noi le-a fost umplut tot cu micile treburi de prin ogradă. În Dolj, din aproape 100 de şcoli rurale, doar 35 au cerut acordul inspectoratului pentru activităţi în afară localităţii. Iar situaţia nu este mult diferită nici în restul ţării.

A fost forfotă mare în instituţiile de cultură din Craiova, zilele acestea. Mii de copii, majoritatea din oraş, au vizitat muzeele şi au învăţat lucruri noi, în săptămâna dedicată şcolii altfel.

Film 3D, vizită la o fabrică de îngheţată, la muzeu sau la aeroportul Craiova. Aşa a arătat programul activităţilor pentru copiii dintr-o şcoală de top din Craiova.

Pentru copiii din satele doljene situaţia a fost total diferită.

Prima oprire, într-o comună aflată la 50 de kilometri de Craiova. O altă lume. Încremenită parcă. La o poartă, o copilă de clasa întâi îşi strânge în braţe sora mai mică. Este puţin plictisită.

Reporter: Săptămâna altfel, cum a fost la şcoală?

Denisa Mărunţelu - elevă 7 ani: Frumos

Reporter: Ce aţi făcut special?

Denisa Mărunţelu: Ne-am jucat, am mers pe afară, ne-a lăsat doamna să ne jucăm ce vream noi.

Părinţii copiilor cărora Şcoala Altfel le-a lăsat destul timp fără activităţi au avut grijă să le umple programul...

Reporter: Vă ajută prin gospodărie cea mică?

Victoria Mărunţelu - mama Denisei: Da, (...) la păsări, prin curte, prin casă.

În altă comună din Dolj, o bunică trebăluieşte prin grădină, cot la cot cu cei doi nepoţei de 9 şi 6 ani. Nici pentru ei Şcoala Altfel nu a fost specială. Poate doar la amintiri neplăcute.

Elena Iancu, bunică: Au avut şi excursie, dar eu nu i-am trimis.

Reporter: De ce nu i-aţi trimis?

Elena Iancu, bunică: Deh, n-au fost bani.

A treia comună, al treilea copil pe care îl găsim la muncă, pe câmp. Pentru Carmen, cea mai frumoasă activitate făcută vreodată în cei şapte ani de Şcoala Altfel a fost:

Carmen Brăzban, elevă: Târgul de prăjituri.

Reporter: Vizite la muzeu, la cinematografe, la teatre?

Carmen Brăzban: Nu.

În altă comună, o şcoală mai mare, unde învaţă copii de clase primare şi gimnaziu. Elevii au avut parte de vizite la muzee şi spectacole de teatru la Craiova. Dar cu mari opinteli financiare.

Adina Ursu, director de şcoală: „Din păcate, nu prea avem alte fonduri şi nici nu putem să gestionăm altfel situaţia, decât dacă, v-am spus, fie ne bucurăm de sprijinul autorităţilor locale, fie prin propria contribuţie a părinţilor”.

Poate la anul, oftează copiii, cu gândul la marea lor dorinţă.

Carmen Brăzban: „Să merg cu toţi colegii într-o excursie în şcoala altfel”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri