Criză de profesori de informatică în capitala IT a României

Data publicării:
firme angajati it

Cea mai mare Universitate din Cluj-Napoca nu poate suplimenta locurile pentru cea mai căutată secţie, cea care pregăteşte viitorii informaticieni. Explicaţia este simplă: Salariul unui începător într-o companie privată IT este dublu față de cel pe care l-ar câștiga la catedră. Iar reprezentanţii firmelor sunt într-o continuă vânătoare de angajaţi.

Dacă tinerii absolvenți nici nu se gândesc la o carieră în mediul academic, alții renunță la postul de la catedră. Este și cazul Andreei, care a renunţat la postul de la universitate după 13 ani, în favoarea unui job în mediul privat. Oferta financiară bună a făcut-o să decidă.

Poți să ai activitate didactică și să ai o răsplată financiară bună. Dar asta înseamnă să investești și mai mult timp, pe lângă ore suplimentare și diferite proiecte de cercetare. Și apare tot mai mult timp, tot mai mult timp. De aia mă întorc tot la timp și la partea financiară”, spune Andreea Navroschi, angajat într-o firmă de IT.

Deficitul de personal pe informatică s-a agravat în ultimii ani, spun reprezentanții universității.

Pentru departamentul de informatică deficitul este undeva la 40 la sută. Au fost scoase de nenumărate ori posturi la concurs, am avut situații în care nu s-au prezentat, am avut situații în care s-au prezentat și au câștigat concursul și în momentul în care trebuiau să semneze contractul și au văzut ce salarii îi așteaptă n-au mai semnat”, spune Adrian Petrușel, decanul Facultății de Matematică-Informatică din cadrul UBB Cluj.

Cei mai buni absolvenți preferă să lucreze direct în producție cu firmele, unii se angajează chiar în timpul studenției și oricâte eforturi aș depune să îi opresc în învățământ sau și în învățământ nu există cointeresare și nu încetez să repet că o țară care nu reușește să-i păstreze și în învățământ pe cei mai buni absolvenți se pregătește pentru mediocritate”, spune Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Pentru tineri, ofertele firmelor de IT sunt mult mai tentante.

„Salariul care e net superior. Și cumva lucrezi cu tehnologii mai actuale”, spune un student.

În Cluj-Napoca se caută în continuare foarte mulți angajați, iar firmele de profil încă fac angajări pe bandă rulantă. Nu doar salariul îi atrage pe tineri, ci și posibilitatea de avansare în carieră, programul flexibil sau codițiile de lucru.

Pe lângă salariile pe care le oferă, oferă și un pachet întreg de alte avantaje, aș zice, un mediu de lucru care este plăcut, săli în care pot să își facă activități anexe pe lângă munca pe care o desfășoară, acces la diverse activități sportive, le facem tot felul de training-uri, workshop-uri”, spune Bogdan Herea, directorul unei firme IT.

Probleme similare există și în mediul preuniversitar, unde de la an la an sunt tot mai puțini profesori de informatică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri