Criza elitelor. Mai puţin de 14% dintre români au studii superioare, mult sub media din UE

Data publicării:
Studenti-in-amfiteatru

România nu se laudă cu prea mulţi absolvenţi de facultate. Doar 13,6 % dintre români au studii superioare. În timp ce în Uniunea Europeană media este de peste 24 de procente. În plus, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt de departe categoria cea mai lovită de şomaj în ţara noastră. 

Unu din cinci tineri nu are în prezent un loc de muncă, arată statisticile oficiale. Iar şanse de angajare nu se întrevăd prea curând. De aceea este nevoie ca firmele să acorde mai uşor o şansă tinerilor, este de părere guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Trebuie să laşi loc tineretului, dar nu poţi să îi laşi aşa, e chiar de datoria noastră să-i formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere”, a spus Mugur Isărescu la seminarul „Cultura instituţională - element cheie în susţinerea performanţei”.

Doar o diplomă nu este suficientă ca să-ţi găseşti un un loc de muncă, spun angajatorii. Aceştia mai caută şi alte calităţi la viitorul angajat.

Chiar dacă avem mai puţini absolvenţi de facultate comparativ cu restul Europei, reuşim să recuperăm când vine vorba de pregătire. Diferenţa se vede cel mai bine în companiile multinaţionale.

„Eu am o sută de expatriaţi care lucrează în România, dar vreau să spun că adevărata valoare este adusă în companie de ceilalţi colegi, majoritari români, care sunt rezultatul în exclusivitate al şcolii româneşti”, spune Sorin Mândruţescu, directorul unei companii de IT.

De ani de zile, facultăţile nu reuşesc să acopere deficitul de specialişti în domeniile de care depinde creşterea economică a României - agricultură şi energie. În schimb, sunt la mare căutare facultăţile de drept, economie şi ştiinţe politice.

Situaţia în Uniunea Europeană

Absolvenţi de liceu Absolvenţi de facultate

Marea Britanie     43,1%      34,7%

Germania            55,6%      24,1%

Franţa                 41,9%      27,9%

Spania               23,7%      29,6%

Italia                  41,9%      13,8%

Polonia              61,8%       21,5%

Cehia                69,6%       17%

Ungaria               57,7%       19%

Bulgaria             56,4%      20,7%

România           57,8%      13,6%

Media UE           46,4%      24,5%

Sursa: Eurostat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri