Cum se face școală online într-o comună din Călărași. Învățătorul care s-a adaptat vremurilor

Data actualizării: Data publicării:
scoala online

Sunt trei săptămâni de când s-au închis școlile și nimeni nu știe, în acest moment, când clopoțelul va suna, din nou, pentru sutele de mii de elevi. Coronavirusul a luat prin surprindere sistemul educațional din România, virusat la rândul lui, în mare parte, de lipsa dotărilor. Cursurile s-au mutat acum în mediul online, dar mulți profesori și părinți sunt copleșiți și nu știu să se descurce în fața unui calculator și a platformelor de învățare destinate elevilor. Există însă și dascăli care s-au adaptat rapid și care arată că se pot adapta vremurilor în care predarea se poate face doar în mediul virtual.

Marian Cîrlig stă în fața unui laptop și vorbește cu copiii aflați acasă: 

- Vedeți ce mi-a trimis Alexia la tema de la educație civică? Afișul!

- Nu văd.

- Da, am să fac captură de ecran ca să vedeți și voi. Uitați, acesta este. Ieri m-a impresionat ce mi-a trimis Meli și astăzi mi-a plăcut ce a trimis Alexia. Foarte frumos, despre planetă!

Faceți cunoștință cu Marian Cirlig, dascăl la clasa a III-a și directorul școlii din comuna Radovanu, județul Călărași. Aici, de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a, se lucrează online pe scheletul dat de Google Meet și Google Classroom.

Marian Cîrlig, învățător: „Suntem în clasă, fiecare în mediul lui de acasă, dar împreună formăm o clasă. Folosim manualelele, culegerile, ecranul laptopului meu este ca tabla din clasa, eu pot face însemnări, ei pot face însemnări. Ne-am creat și un orar special pentru toată această perioadă. Dar, mare atenție, elevul să nu petreacă în fața calculatorului mai mult de 15-20 de minute dintr-o oră normală de curs”.

Marian Cîrlig ne arată cum se desfășoară un astfel de curs:  Geometrie. Pe acesta puteți să îl faceți și singuri, dar haideți să îl facem acum împreună și apoi îl puteți face și singuri. În Learning Apps avem aici un joc foarte interesant. Zice să punem în relație imaginea cu cuvintele sau expresia cu care se potrivește. Ce mai aveam? Vedeți că dacă le puneam corect dispăreau. Aveam conul cu conul. Da? Ce mai aveam? Paralelipipedul cu paralelipipedul. Linea curbă deschisă cu linia curbă deschisă. Ce mai aveam? Cilindrul.

„Nu se dau teme de imprimat, se lucrează pe caiete și manual îmbinând cu fișe de lucru pe diferite programe și aplicațîi online, dar și manuale digitale de pe manuale.edu.ro, despre care nu prea vorbește nimeni”, explică învățătorul.

„4 animale care au dispărut din România. Prima este antilopa saiga, singura specie de antilope care a populat teritoriul României este acum în stare critică de dispariție”, spune o fetiță aflată acasă, care răspunde online.

Online se pot face inclusiv orele de muzică.

O altă fetiță cântă:  „Ce atâta gălăgie... ”

- Avem sol prima dată, unde îl punem pe sol?

- Pe a doua linie.

- Bun. Pe a doua linie.

- Avem MI acum, unde îl punem? Cine vrea să intre să ne spună?

- Pe prima linie.

- Cine îmi mai spune?

- Eu, Alexia.

- Alexia.

- Îl punem pe al doilea spațiu.

- Nota RE unde o punem? Altcineva.

- Sub prima linie a portativului.

Învățarea online nu trebuie să fie o povară nici pentru copil, nici pentru părinte.

„Învățarea online nu înseamnă să le dai niște fișe de lucru și să îi obligi pe părinți să printeze mii de pagini în această perioadă. Învățarea online nu înseamnă a le da teme cu nemiluita, din care tu să compensezi ce ai fi făcut în clasă. Nu, învățarea online trebuie să fie exact ca atunci când ne desfășurăm activitatea în sala de clasă. Este simplu să te ascunzi în spatele unor afirmațîi de genul Nu există resurse tehnologice. Fals. Învățarea online nu costă bani. Nu știu copiii. Fals! Copiii sunt digital nativi. Dacă există temeri și reticențe față de acest tip de învățare este pentru faptul că unii dintre noi sunt comozi și încă un element foarte important, învățarea online înseamnă pasiune și dacă la clasă erai un om pasionat, căruia îi plăcea să se reinventeze, te vei descurca și în acest mediu”, spune învățătorul Marian Cîrlig.

Reporter: Andreea Brașovean

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri