Cursuri de limba română în Serbia

Data publicării:
serbia-2

Jasna are 16 ani şi locuieşte din copilărie în Podvîrşka, un sat de pe partea sârbească a Dunării. Are rude în România, dar nu s-a înţeles niciodată cu ele pentru că nu ştia limba română. De săptămâna aceasta însă, se organizează cursuri de limba română şi la ea în localitate.

În localitatea în care Jasna a crescut trăiesc aproape 1.600 de români. 26 de copii din acest sat au mers la primele ore de limba română, indiferent de vârstă sau cât de bine cunoşteau această limbă.

În şcolile din Valea Timocului se vor ţine două ore pe săptămână, iar materia se numeşte Limba română cu elemente de cultură şi tradiţie naţională. Predau două profesoare şi încă lipsesc manualele.

„Copiii sunt încântaţi şi aşteaptă să înveţe cât mai mult”, spune profesoara Carolina Cecici.

Din datele oficiale, peste 1000 de copii participă la astfel de ore.

Înființarea acestor cursuri este o mare realizare pentru românii din zonă.

Sunt „aproape 2 ani de zile de când m-am ocupat sa descoperim cei mai mulți români care vor să învețe limba română în şcoli”, spune Tihan Matasarevici, liderul Asociației pentru Tradiția și Cultura Rumânilor Dunărea.

Comunitatea românească din Serbia se află în regiunile Voivodina şi Valea Timocului. Datele ultimului recensământ, din 2011, arată că în jur de 30.000 de români trăiesc acolo, adică 0,41% din populaţie. Dar oficialii estimează că numărul etnicilor români de peste Dunăre este de ordinul sutelor de mii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri