Ministerul Educației renunță la ideea testelor rapide de salivă în școli

Data actualizării: Data publicării:
elevi cu masca pe holurile scolii
Elevi cu măști la școală. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Testele rapide din salivă pentru depistarea cazurilor de Covid nu vor ajunge, în cele din urmă, în școli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus punct marți seară unei lungi serii de discuții purtate cu Ministerul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu spune că a înțeles, dintr-o informare a Institutului de Sănătate Publică, de ce aceste teste nu sunt relevante și de ce folosirea lor ar provoca încurcături în evidența zilnică a noilor infectări.

Anterior, Sorin Cîmpeanu susținuse înlocuirea testelor cu exudat faringian deoarece părinții refuză folosirea lor, pe motiv că ar fi invazive. 

Sorin Cîmpeanu: "Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susținător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR.

Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul, coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive, faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – și știm câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare - sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare".

Citește și: Elevii din anii terminali încep școala fără înjumătățirea claselor. Cîmpeanu: Nu cred că e de ajuns o lună pentru recuperarea materiei

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în urmă cu o săptămână că folosirea testelor rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome.

Ea a spus atunci că oportunitatea testării din salivă va fi analizată împreună cu Ministerul Educaţiei, dar a explicat care sunt limitele acestui tip de teste.

În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală", a declarat Ioana Mihăilă după şedinţa de Guvern de miercuri, întrebată în ce condiţii vor reveni copiii la şcoală.

Ea a adăugat că INSP a făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Citește și: Elevii se întorc la școală în 5 mai, după vacanța de Paște. Cele două scenarii în care se desfășoară cursurile

După o lună de vacanţă, preşcolarii şi o parte dintre elevi reiau astăzi orele, unii fizic, alții online. Potrivit Ministerului Educației, în 1.900 de localități din țară toți copiii vor merge fizic la școală, iar în alte 1.100, unii dintre ei vor face cursuri online. Departajarea se face în funcție de o incidență de unu la mie.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri