Daniel Funeriu: Ce preferă părinții să plătească la un învățător, diploma sau calitatea?

Data publicării:
19012013 20funeriu 20echivalare-44662

„În octombrie 2012, la 22.000 de cadre didactice trebuia să li se echivaleze justificat practica la catedră, iar ordinul de ministru nu s-a semnat. Doamna ministru nu a vrut să semneze acest ordin, dar trebuia să dea un ordin prin care spunea că se amână. Nu a dorit să-și asume această amânare.Doamna ministru a spus că niciunde altundeva nu se petrece acest lucru”, a declarat Daniel Funeriu.

Fostul ministru al Educației și-a argumentat punctul de vedere citind din „documente ale Uniunii Europene care spun că dezvoltarea continuă a cadrelor didactice se referă la activități formale și non-formale de formare profesională, care pot include formare în domeniul specializării și formare pedagocică. În aceste cazuri, aceste cazuri pot duce la activități pentru obținerea unor calificări suplimentare”, a explicat Daniel Funeriu.

„În întreaga Uniune Europeană accentul nu se pune pe diploma pe care o ai, ci pe ceea ce știi să faci în mod real. În întreaga lume accentul se pune pe ceea ce se numește învățare formală la clasă, dar și prin ceea ce se numește învățare non-formală, învățare la muncă. Toate țările europene au mecanisme de recunoaștere a acestei învățări prin nivele de calificare”, și-a continuat pledoaria fostul ministru al Educației.

Îi întreb pe telespectatori, ce vor să plătească când plătesc un învățător, cartonul, diploma pe care o are, de multe ori făcută la o fabrică de diplome, sau vor să plătească calitatea omului?”, a spus Daniel Funeriu, consilier prezidențial pe probleme de educație, la Digi24.

Întrebat care este motivația ordonanței de urgență a Guvernului Ponta, prin care se spune că toți cei care sunt învățători și educatori trebuie să facă studii superioare într-un termen de șase ani, Daniel Funeriu a răspuns:

În loc să semneze echivalarea calității celor 22.000 de cadre didactice, au dat o OUG prin care i-a trimis pe toți la universitate. Motivațiile pot fi trei: neștiința, faptul că vrem să hrănim fabricile de diplome care au rămas fără clienți în urma bacalaureatului exigent, iar al treilea motiv este că nu vor să plătească banii. Efortul bugetar al acestei echivalări este de o sută de milioane de lei; bugetul de salarii din Ministerul Educației în acest an va fi de aproximativ opt miliarde de lei. Deci practic, pentru această echivalare, Ministerul Educației trebuie să-și sporească bugetul de salarii cu 1,25%. Este o creștere mică”, a menționat Funeriu.

Fostul ministru a spus că speră „din tot sufletul” că premierul a fost prost informat (în privința costurilor) , va reveni asupra deciziei și-i va da cei 8 miliarde de lei actualului ministru al Educației, Remus Pricopie, pentru a avea posibilitatea să facă această echivalare „justă” de diplome.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...