Sari la conținut

De ce întârzie banii de navetă ai elevilor

130.000 de elevi navetişti au sperat degeaba că scapă de cheltuielile de transport. Proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede decontarea integrală a navetei întârzie, deşi şcoala a început de trei săptămâni. Şi nimeni nu ştie când va ajunge şi pe ordinea de zi a unei şedinţe de guvern. Aşa că, organizaţiile elevilor şi sindicaliştii din Educaţie cer demiterea funcţionarilor care tergiversează actul normativ.

O familie din comuna Comarna lucrează cu ziua şi strânge greu banii pentru a-şi trimite copii la școală, la Iaşi. Costul abonamentului pentru transport este de aproape 200 de lei lunar.

„E o sumă mare pentru noi în situația în care nu avem salarii, nu avem nimic pentru noi. E mare! (Reporter: Cum faceți rost de banii aceștia?) Prin muncă. Când avem, când nu avem, dacă nu împrumutăm, trebuie să ne descurcăm”, spune Geanina Zmău.

Răzvan este în ultimul an de liceu şi tot ce îşi doreşte este ca părinţii să îl poată ajuta să ajungă la cursuri.

„A mai scumpit cu 10 lei anul acesta, adică de la an la an cu 10 lei. Sper să termin anul acesta”, spune Razvan Zmău, elev în clasa a XII-a.

Altă familie, aceleaşi probleme.

„Acesta este abonamentul, este 190 de lei pe lună, care la doi copii înseamnă 380. Deocamdată școala nu decontează nici jumătate. Am oprit copilul de la școală anul trecut și a cules cireșe cu mine ca să putem să achităm abonamentul, că am împrumutat și trebuia să dăm înapoi”, spune Daniela Panțir.

Copilul familiei Panţir s-a întors la şcoală. Dar alţi 35.000 din toată ţara au renunţat în ultimii trei ani.

Aceşti copii care nu pot să fie şcolarizaţi în localitatea de domiciliu sunt nevoiţi să plătească aproape integral din buzunarul propriu costurile aferente drumului. Suntem în a patra săptămână de şcoală, este 4 octombrie şi Guvernul refuză să adopte ordonanţa”, declară Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ministerul Educaţiei a semnat mai demult această OUG, împreună cu Vasile Dîncu din partea MDRAP-ului, şi asteptăm acum. Documentul se află pe circuitul acesta interministerial”, explică Mircea Dumitru, ministrul Educației.

Unde anume s-a blocat nu ştie nici ministrul. Ştie doar că a semnat pentru anularea plafonării decontului la 26 de lei pentru trei kilometri, aşa cum prevedea o decizie de acum trei ani.