Diferență enormă între școlile obișnuite și cele pe sistem nordic. Sunt gestionate de aceeași primărie

Data actualizării: Data publicării:
manuale rupte

Manuale rupte şi săli de clasă cu pereţi in stare de degradare. La polul opus - clase pe sistem nordic, cu videoproiector şi scaune ergonomice. Aşa arată şcoala românească în 2018. În cele mai multe dintre şcolile care îşi vor deschide, luni, porţile s-au făcut doar câteva cârpeli, iar autorizaţiile de securitate la incendiu sunt încă în aşteptare.

Nici "Limba română" n-a scăpat de batjocură.Nici fizica, nici chimia. Şi nici măcar muzica. Manualele uzate vor ajunge luni în ghiozdanele unor elevi din Sectorul 2. Gratuit. Prin intermediul dascălilor, însă, sistemul gratuit de învăţământ din România le cere elevilor să aducă de acasă bureţi pentru tablă, saci de gunoi, săpun lichid, marker permanent sau şerveţele umede.

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Foarte mult timp, banii investiţi nu s-au regăsit în şcoli. Sunt sume foarte mari care au fost investite, dar şcolile arată, în mare parte, foarte rău. ISU... Autorizaţii ISU, lipsă! Cu toate că s-au băgat sume enorme, sunt lucrări de proastă calitate care se strică foarte repede Sunt sume enorm de mari investite, zeci de milioane de euro, şi nu se vede în spate. Ori e furt, ori e prostie, ori e nepricepere, ceva este!

Pe holuri miroase a clor socialist. În destule clase, parchetul e rupt, pereţii exteriori sunt scorojiţi, uşile-s cârpite. Un glob pământesc didactic zace-n gunoi, lângă o cutie de bere. O grămadă de bănci roase de timp zac la aerisit, în capătul curţii. Pentru noul an şcolar, autorităţile Sectorului 2 au ales să cârpească una, alta.

Situaţia este cu totul diferită în cazul claselor pilot, înfiinţate pe sistemul nordic de învăţământ. Aici tabla este din sticlă, există sistem de odorizare, lumină led, scaune ergonomice, videoproiector şi sistem de sonorizare. Iar manualele sunt noi.

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Pe jos nu mai este acel parchet care se umple de praf şi se strică foarte repede. Acum este o răşină aşa cum vedem în spitale, care se curăţă foarte uşor. Am vrut să ieşim din spirala asta a reparaţiilor, pe ce s-a întâmplat înainte. Pentru că rişti să nu mai ieşi niciodată. Să tot repari ceva făcut în general prost.

Reporter: Într-un fel e o discriminare, pentru că unii copii vor învăţa într-o asemenea clasă, alţii tot pe model vechi.

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Așa este, dar lucrurile nu se poat face peste noapte.

250.819 elevi şi preşcolari vor ajunge luni în şcolile de stat din Capitală. 772 de clădiri nu sunt autorizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar 14 unităţi de învăţământ nu au, nici până acum, autorizaţie sanitară.

Citiți și:  A început şcoala. Ce schimbări sunt anul acesta în învăţământ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri