Două grădiniţe în sate diferite, o singură educatoare

Data publicării:
gradinite gorj

În săptămâna în care educatoarea lucrează în celălalt sat, copiii din satul Slivileşti ar trebui să stea acasă. Dar, pentru că părinţii nu au cu cine să-i lase, îi aduc totuşi la grădiniţă.

Învăţătoarea nu recunoaşte că ar fi copii de grădiniţă în şcoală. Primarul care a venit în control, o contrazice.

- Copiii de ieri unde sunt, doamna Păunica?

- Păi nu sunt.

- Cum să nu fie ? Ce, ne păcălim unul pe altul?

Mai mult, primarul şi şoferul microbuzului şcolar spun că părinţii stau prin rotaţie cu copiii la grădiniţă atunci când educatoarea este plecată în satul vecin.

Au stabilit ca în fiecare zi să rămână o mămică cu aceşti copii pe timpul orelor de program de la 8.00 la 12.00”, a spus Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti, judeţul Gorj.

Şoferul de pe microbuz spune că părinţii fac cu rândul şi supraveghează copiii. Învăţătoarea Păuna Enăşoiu neagă însă categoric acest lucru.

Atunci când au văzut echipa de filmare, mai mulţi părinţi şi-au luat copiii şi au plecat.

Directorul şcolii şi al grădiniţei recunoaşte situaţia, dar spune că nu are o altă soluţie pentru că nu sunt destui copii în sat pentru a angaja o a doua educatoare.

Părinţii au venit cu această idee, dar nu am fost de acord pentru că cel mai important e să-i supraveghem cu atenţie, securitatea lor”, spune Iulian Giurgescu, directorul şcolii.

În satul vecin, la opt kilometri distanţă, în Miculeşti, se află şi educatoarea.

„Această metodă se aplică de când nu mai sunt copii. Copiii au început să dispară, efectiv nu mai sunt”, spune Mariana Ceauşescu, educatoare.

Mai marii din Educaţie în judeţ ştiu situaţia şi chiar ei au propus soluţia de compromis: o educatoare la două grădiniţe.

„E o situaţie dificilă, dar singura economică pe care am găsit-o noi ca inspectorat pentru a păstra totuşi pregătirea elevilor la un minim, pentru a ne arăta grija”, a spus Georgeta Popescu, purtător de cuvânt al ISJ Gorj.

Gradiniţa din Slivileşti va fi închisă anul viitor, pentru că vor rămâne doar patru copii. Părinţii vor fi obligaţi să-i ducă pe copii la grădiniţa din alt sat.

Dacă la Gorj sunt prea puţini copii, în alte locuri din ţară mii de părinți nu reuşesc să obțină locuri la grădiniță pentru copiii lor.

În cazul de la Gorj, educatoarea face cursuri alternativ, o săptămână într-un sat şi o săptămână în altul pentru că sunt prea puţini copii în fiecare sat ca să se justifice angajarea unui al doilea pedagog. Numai în Gorj s-au închis în ultimul an 15 şcoli primare şi grădiniţe din lipsă de elevi.

În alte oraşe însă, ultimele cifre confirmate de Ministerul Educaţiei arătau ca 150.000 de copii rămân în fiecare an pe dinafară pentru că nu sunt suficiente locuri în grădiniţe. De spaţii şi de salarii ar trebui să se ocupe fiecare primărie în parte, iar de angajarea educatorilor, inspectoratele judeţene.

Deşi problemele se cunosc, soluţiile întârzie să apară, astfel că mii de părinţi recurg la angajarea unei bone pentru a nu-şi lăsa copiii singuri acasă. Cei care însă nu au bani nu pot decât să spere că lucrurile se vor rezolva pe viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri