Video Drumul lung și anevoios către cea mai mică școală din România: „Mi-a fost dor să scriu și să colorez”

Data publicării:
copii care merg pe un drum cu zapada si noroi
Trei dintre cei șase copii ai școlii din Cornățea merg prin zăpadă și noroi pentru a ajunge la școala din Cornățea, cea mai mică școală din România Foto: captură video Digi24

Elevii s-au întors în bănci și la cea mai mică școală din România. În clădirea de doar 12 metri pătrați din cătunul Cornățea, în Munții Maramureșului, 6 copii de vârste diferite învață carte în același timp. Acolo, în vârf de deal, nu există semnal la telefon sau electricitate, iar drumul poate fi parcurs doar cu căruțe trase de cai sau cu mașinile de teren. Învățătoarea merge zilnic pe jos, aproape 14 kilometri, pentru a le oferi celor mici o șansă la educație.

Trei copii merg anavoios pe un drum în care zăpada se topește și devine o clisă din care piciorul fie alunecă, fie iese greu. Sunt colegi la şcoala gimnazială din cătunul Cornăţea, judeţul Maramureş. Fetiţa are 7 ani, iar băieţii 10. Fie ger, ninsoare sau ploaie, în fiecare dimineaţă merg zeci de minute pe jos să ajungă la şcoală. Strada nu este asfaltată şi de cele mai multe ori sunt nevoiţi să folosească cizmele de cauciuc pentru a putea trece prin noroaie. S-au obişnuit însă cu situaţia. Iar acum, după câteva luni de pauză, s-au întâlnit fericiţi pentru a se întoarce fizic la şcoală. Le lipsea acest drum împreună către școală.

- De ce ti-a fost cel mai dor?

- De școală, că vreau să merg la școală! spune Ion. 

- Să scriu, să coloresc (sic! - n.r.), spune micuța Maria.

- Tu în ce clasa ești?

- Una!

Doar patru copii din cei şase care învață la Cornăţea au reușit să ajungă la școală în prima zi de cursuri. Au început cu ora de ucraineană. Au stat cuminți în băncile mici, până când profesoara a trecut pe la fiecare în parte.

În cătunul Cornățea, din Poienile de sub Munte, în casele răsfirate pe dealuri, trăiesc aproape 200 de oameni. Izolaţi în munți, aproape de granița cu Ucraina, își duc traiul zilnic ca și cum nimic nu le-ar lipsi. Nici lumina din case, nici accesul mai ușor spre civilizaţie. Copiii lor au parte de educație, iar acesta este, poate, cel mai important lucru pentru ei.

„S-a bucurat și dimineață s-a îmbrăcat și s-a dus deja când a venit doamna”, povestește bunica unuia dintre copii.

„Ne bucurăm, avem emoții, ne bucurăm, mai bine la școală ca acasă”, spune Vasilina Ghiduș, mama lui Ion,

„E mult mai benefic că iau contact cu învățătoarea, acolo nu am putut asigura online, pentru ca nu avem semnal, dar s-a făcut schimb de materiale, s-a luat legătura permanent cu cei 6 copii de acolo”, spune Mihai Cin, directorul școlii.

Pe lângă cei sase copii care învaţă în cătun de la grădiniță până când termină clasa a IV-a, aici sunt și alți elevi mai mari. Cea mai apropiată școală gimnazială se află însă la câțiva kilometri depărtare, iar microbuzul școlar nu poate ajunge până la casele lor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri