E.Andronescu: Profesorii să se intereseze de pregătirea elevului din clasa a IX-a, nu înainte de Bac

Data publicării:
andronescu bac

„Fără îndoială că este îngrijorătoare. Eu cred că examenul de Bacalaureat trebuie privit așa cum este el, o evaluare la sfârșitul învățământului liceal, nu este o competiție, nu este un concurs. Este doar o evaluare la sfârșitul ciclului de învățământ liceal. Discutam puțin mai devreme cu domnul ministru, că împreună am fost la o conferință, eu cred că procentul acesta mare de elevi care nu mai intră în examenul de Bacalaureat este în cea mai mare măsură generat de profesorii care constată că elevul nu face față și atunci nu intră în Bacalaureat și acest lucru nu este foarte complicat să se întâmple”, a spus fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, la Digi24.

Întrebată dacă elevii sunt sfătuiți să nu se înscrie pentru a îmbunătăți rata de promovabilitate la Bacalaureat, Ecaterina Andronescu a răspuns:

„Nu știu dacă despre asta este vorba, dar elevul este sfătuit să nu intre pentru că nivelul de exigență al examenului este așezat la acea cotă (...) Aș vrea să sfătuiesc profesorii, sau să le adresez rugămintea, să se intereseze de pregătirea elevului care ajunge să dea Bacalaureat din clasa a IX-a. Nu se poate face pregătire peste noapte și nu poți să recuperezi în jumătate de an sau într-un an ce n-ai făcut în patru”, a susținut Ectaerina Andronescu.

„Nu cred că este vorba de inutilitate. Testul acesta de competență de comunicare trebuie să arate dacă elevul știe să comunice sau nu și dacă a învățat asta în timpul orelor de română. E o abordare corectă. Apoi el dă o teză la limbă română, în teză trebuie să probeze cunoștințele din liceu. La limba străină e normal ca profesorul să-l evalueze în modul în care se exprimă, în modul în care el comunică, iar competențele digitale trebuie să fie absolut obligatorii pentru vremurile în care trăim în orice școală. Nu poți să exerciți un job fără să știi să utilizezi calculatorul”, a mai spus fostul ministru despre utilitatea certificatului dobândit în urma acestui test.

Primul examen este la comunicarea orală în limba română, la care nu se dau note, ci calificative. Din aproximativ 200.000 de elevi care au terminat în acest an clasat a XII-a, la bacalaureat nu s-au înscris decât 180.000, restul preferând să ocolească sesiunea de vară de tema unui eşec. Nesiguranţa absolvenţilor ar putea fi cauzată şi de desele modificări pe care examenul de bacalaureat le-a suferit în ultimii ani.

Citiți și:

INTERACTIV. Ești mulțumit de sistemul de învățământ din România? Intră în direct cu Adriana Nedelea! 

Astăzi începe bacalaureatul. Ce modificări a suferit examenul de maturitate în ultimii ani

Asociațiile părinților: Bacalaureatul nu trebuie să fie un examen de admitere la facultate

Meditații gratuite pentru Bacalaureat, interes scăzut

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri