Educaţia juridică, posibilă materie opțională în şcoli

Data publicării:
elevi clasa profesor

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Aşa se numeşte manualul din care vor învăţa elevii de clasa a noua de la aproape 60 de licee, din toată ţara. Tinerii vor afla de ce trebuie să respecte reguli, de ce minorii răspund penal pentru faptele lor de la vârsta de 14 ani şi când anume faptele lor pot deveni infracţiuni. Toate lecţiile vor fi ţinute de specialişti în domeniu.

Vor avea întâlniri interactive cu Poliţia Rutieră, asta va fi prima acţiune, după care avocat, procuror, judecător, după care un psiholog va evalua ce au înţeles copiii din punct de vedere juridic”, spune Mihaela Olaru, preşedintele Asociaţiei Viaţă Fără Violenţă.

Andrei Turtică, secretar executiv al Consiliului Naţional al Elevilor e de părere că „este necesară în sistemul acesta de învățământ în care elevii au atât nevoie să își cunoască drepturile, dar și obligațiile care stau în spatele acestor drepturi pentru ca numarul abuzurilor din România este unul dintre cele mai mari din UE”.

Încercam să îi explic şi fiului meu, şi unor copii ai unor prieteni despre ce moment important este acela când îţi iei buletinul, primul tău buletin la 14 ani. Că nu este numai un motiv de mândrie, cere şi conotaţii juridice deja vârsta asta de 14 ani. Şi după ce le-am explicat, au întrebat: dar nouă la şcoala de ce nu ne-a zis nimeni treaba asta?”, spune Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti

Campania Viaţa Fără Violenţă a început iniţial în Bucureşti, pentru a combate violenţa în şcoli. Anul trecut, au fost raportate 182 de cazuri în Capitală. Autorităţile spun că acesta nu reprezintă numărul real de abuzuri, şi că de multe ori nimeni nu ştie când copiii sunt victime.

Noutatea acestui proiect, faţă de alte proiecte pe teme juridice, este că nu doar elevii sunt grup ţintă, ci şi părinţii, şi profesorii. Drept urmare, numai aşa, împreună, putem să luptăm împotriva violenţei în şcoli”, spune Diana Melnic, inspector şcolar general adjunct.

Avem deja în discuţie să fie introdusă şi educaţia juridică în calitate de opţional la decizia şcolii. În felul acesta, copiii se deschid către comunicare şi este bine să prezinte toate faptele de violenţă pe care le ştiu sau pe care le trăiesc”, a declarat Monica Anisie, director general în Ministerul Educaţiei.

Educaţia juridică va fi studiată în cadrul orei de dirigenţie, însă, până când va fi inclusă pe lista materiilor opţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...