Sari la conținut

Elevi români la Oxford şi Cambridge

Maria Ionescu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi. Din toamnă, tânăra în vârstă de 18 ani va studia Psihologia la Universitatea Cambridge.

„Eu m-am dus în tabără la cursuri în limba engleză la Cambridge, fix în Cambridge, de când eram în clasa a IV-a, ani la rând, şi cred că mi-am învăţat unele dintre cele mai importante lecţii de viaţă acolo", spune eleva. Până să ajungă la Cambridge, Maria mai are de trecut un hop - examenul de Bacalaureat. Tânăra recunoaşte că are puţine emoţii.

Tot la Universitatea Cambridge va ajunge şi Vlad Şoltuz, elev tot la Colegiul „Vasile Alecsandri” din Galaţi. A reuşit să treacă de toate etapele de selecţie şi, din toamnă, va studia fizica.

„Mi s-a părut destul de complicat, ţinând cont că materia pe care o au ei, cel puţin la chimie, diferă complet faţă de ce avem noi la chimie în România”, explică Vlad.

O performanţă uriaşă a reuşit şi Tudor Profir, care a fost admis la informatică, la Universitatea Oxford.

Cam prin clasa a X-a m-am gândit şi m-am uitat pe internet să văd de ce examene am nevoie, m-am pregătit să văd dacă am cerinţe speciale la universităţi şi, cam de atunci, m-am apucat să fac demersurile pentru aplicare”, spune Tudor. El recunoaşte că nu s-a gândit nicio clipă să rămână în România după terminarea liceului.

„Faptul că vom avea contact cu oameni de ştiinţă, informaticieni, care chiar au avut descoperiri importante şi care cred că ne-ar putea transmite mult mai multe decât dacă am fi rămas aici”, îşi motivează alegerea elevul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri".

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi este considerat cel mai bun din judeţ. Numai în ultimii cinci ani, 25 la sută dintre elevii claselor a XII-a au fost admişi la universităţi din Europa şi SUA.

„Un moment de satisfacţie, de bucurie, de împlinire pentru tot colectivul didactic din colegiul nostru pentru că, într-o măsură mai mică sau mai mare, fiecare dintre profesorii care predau la clasă contribuie la această performanţă”, spune Vasile Ciuchină, directorul Colegiului.