Elevii cu performanțe școlare vor putea promova 2 ani de studii într-un singur an școlar. Cresc și bursele de merit

Data actualizării: Data publicării:
profesor de matematica la tabla zambeste intorcandu-se spre elevi
Foto: Profimedia Images

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că proiectul de lege a învăţământului preuniversitar prevede creşterea burselor pentru elevi, dar şi posibilitatea ca elevii cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studiu într-un an şcolar.

"Creştem bursele. Astfel, bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale - 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale - 1.000 de lei pe lună.

Permitem ca cei cu performanțe școlare înalte să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar.

Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit", a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării proiectelor de legi ale educaţiei naţionale.

Citește și: Schimbări în examenul de Bacalaureat: Apare bacul tehnologic și se introduce o probă de competențe de bază

Ligia Deca a mai spus că cele trei rute liceale - teoretic, vocaţional, tehnologic - vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior.

"De aceea şi bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal. (...) Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învăţământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator. (...) Includem şi învăţământul superior, practic în ruta duală completă este inclus învăţământul superior...(...) Sprijinim suplimentar consorţiile de învăţământ dual din care fac parte autorităţile publice locale, angajatorii, liceele tehnologice şi pot face parte şi universităţile", a susţinut ministrul Educaţiei.

Citește și: Salarizarea profesorilor va fi progresivă şi are la bază salariul mediu brut pe economie

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri