Elevii de clasa a cincea vor avea manuale de sport, dar încep școala fără cărți de Română

Data publicării:
manuale

Mai sunt șase săptămâni până va suna clopoţelul, iar sistemul de învăţământ iarăşi a fost prins pe picior greşit. Elevii de clasa a cincea vor avea manuale de sport, dar vor începe şcoala tot fără cărţi importante, cum ar fi cele de limba română şi matematică. Licitaţiile pentru 16 din cele 25 de manuale au fost contestate, aşa că editurile vor putea tipări cărţile abia la începutul lunii septembrie. Nicio şansă ca toate să ajungă pe bănci la 11 septembrie.

Elevii care intră la toamnă în clasa a V-a sunt generaţia care nu a avut manuale noi pe bănci la începutul anului şcolar niciodată, de când au început clasa zero. Este vorba de 170.000 de copiii care vor avea de suferit de pe urma licitaţiilor pentru manuale care au fost contestate. Asta deşi şefii din Educaţiei dădeau asigurări că în toamnă situaţia se va rezolva.

Problema nu este la edituri. Editurile se folosesc de un drept normal, dreptul de a contesta. Problema se află la minister, care întotdeauna are un timing prost. Nu-şi alocă resursele într-o perioadă caracteristică necesară şi nu au o strategie, spune Cristian Greşanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Reprezentaţii părinţilor spun că manualele ar putea ajunge la elevi la finalul lunii octombrie.

Este în nota specifică ministerului, exact cum se întâmplă în ultimii 27 de ani, am sperat ca în urma discuţiilor pe care le-am avut în cadrul comisiei de manuale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale să găsim o soluţie astfel încât să avem manualele la timp”, spune Iulian Cristache, președintele Asociatiei de părinți.

Şi reprezentaţii elevilor s-au implicat în rezolvarea crizei manualelor şi au trimis propuneri la Ministerul Educaţiei.

Ori am putea merge pe o aşa numită lege a manualului, care să elimine manualul din grila de bunuri de achiziţie publică şi să-l prioritizeze în ceea ce priveşte capacitatea mai eficientă de a-l achiziţiona, ori dacă nu de instruire a cadrelor didactice, de încercare de a diminua rolul manualului în educaţie”, spune Telefon Vlad Ştefan, preşedintele Consiliului Elevilor din România.

Ministrul Educaţiei a aprobat pentru tipărire numai șapte manuale, printre care cel de educaţie fizică. Însă manualele fundamentele precum cele de matematică şi română sunt contestate.

Într-adevăr, din cele 108 titluri pe care le au copiii în clasa a V-a, doar 25 s-au prezentat la licitaţie. Este foarte important să avem acoperite manualele din trunchiul comun pentru că acelea sunt obligatorii. Pentru celelalte vom vedea ce măsură putem lua pentru a modifica legislaţia şi să nu mai avem aşa întârzieri nepermise sau deloc manuale”, spune Liviu Pop, ministrul Educaţiei.

În medie, pentru un singur exemplar tipărit Ministerul Educaţiei alocă 10 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri