Elevii de liceu din Timișoara testează viața de student

Data publicării:
universitatea de vest din timisoara - fb 1

"Când discul se află sus este în repaos, energia cinetică este zero şi energia potenţială este maximă. Apoi, când se dă drumul la cronometru şi la disc, discul coboară, energia cinetică creşte."

Astfel de experimente se vor face din toamnă şi pentru elevii de clasa a IX-a ai Colegiului Naţional Bănăţean, care optează pentru clasa de excelenţă, profilul Matematica-Informatică. Pe lângă Fizică, elevii pot studia cu profesorii universitari Ştiinţele Naturii şi Ştiinţe Sociale.

Îmi place mai mult partea aceasta de istorie, geografie şi limbi străine”, spune un elev de liceu.

Mi-aş dori să învăţ geografie, istorie, limbi străine. Nu e prea devreme dacă copiii au mintea pregătită cu ce îşi doresc să facă”, spune un alt elev.

Doar că de data aceasta elevii vor lăsa banca din liceu şi vor intra pe uşa facultăţii, unde îi aşteaptă ore mult mai diversificate.

Dr. Gabriel Pascu, asistent universitar în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara: "Orice disciplină care presupune muncă în laborator, îi va ajuta nu doar să îşi îmbunătăţească abilităţile experimentale de lucru şi să înţeleagă şi teoria."

Alegerea unei clase de excelenţă se va face prin bifarea unei opţiuni pe fişa de înscriere la liceu.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timişoara: "La orele de pregătire suplimentară pe care le vom face în special cu masteranzi şi doctoranzi se va face în funcţie de solicitările pe care aceştia le au, de numărul lor şi de frecvenţa cu care ei doresc să o facă."

Mai mult, elevii de clasa a IX-a pot participa şi la cursurile susţinute pentru studenţi şi chiar să dea examene. Creditele obţinute vor fi recunoscute în viitor, dacă se vor înscrie la facultatea respectivă. Scopul acestei iniţiative este să-i ajute pe elevi să facă alegerea potrivită la terminarea liceului. Reprezentanţii Universității de Vest spun că 40% din cei care merg la facultate abandonează cursurile înainte să obţină o diplomă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri