Elevii încep să meargă la psihiatru din cauza temelor prea multe

Data publicării:
180910_elevi eleva manual PACHET_SCOALA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Şcoala de după şcoală vine cu prea mult stres pentru copii şi aceştia se pot îmbolnăvi! Semnalul de alarmă vine de la un medic neurolog din Târgu Jiu. Temele prea multe, ghiozdanul prea greu, orele în şir petrecute în bancă le scurtează elevilor copilăria. Aproape o mie de părinţi din toată ţara au semnat deja o petiţie şi cer Ministerului Educaţiei mai puţine teme şi o programă mai puţin stufoasă.

În fiecare zi, Ciprian are nevoie de cel puţin patru ore pentru a-şi face temele. Ca el, sunt aproape toţi elevii care ar prefera să le rămână timp şi pentru joacă.

Un medic neurolog, mamă a doi copii, a atras atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi cei mici. Sănătatea fiicei ei e în pericol din cauza stresului de la şcoală.

Mihaela Pungan - medic neurolog: A reieşit că anticorpii pentru tiroidă sunt crescuţi. Tiroida este organul care se ocupă cu modularea stresului. Şi cea de matematică îi dă, şi cea de română îi dă, şi cea de la istorie, franceză, engleză.

Toate astea au efecte asupra comportamentului micuţilor. În ultima vreme, tot mai mulţi elevi refuză să meargă la şcoală. De aceea, părinţii ajung cu ei la psiholog sau chiar la psihiatru.

Maria Barb, psiholog: Copilul ori se retrage, se interiorizeaza, altul e irascibil, apatic, scade capacitatea de concentrare. Îi scade motivaţia. Foarte mulţi copii sunt obosiţi.

Laura Bîrdeanu, medic psihiatrie infantilă: Copiii care ajung la mine, o bună parte dintre ei, sunt în refuz şcolar şi nu mai vor şi nu mai vor. În momentul când trebuie sa fie trecuţi la teme, ştiind ca temele durează până în miezul nopţii, reacţioneaza la această temă. Nu vor sa scrie şi plâng

O oră pentru ciclul primar şi două ore pentru cel gimnazial. Atât ar trebui să petreacă elevii acasă, cu temele. Inspectorii şcolari anunţă controale.

Georgeta Popescu, purtător de cuvânt al ISJ Gorj: Am decis să verificăm, în fiecare şcoală, dacă acest ordin este respectat şi dacă există o procedură în baza căreia se cuantifică efectiv timpul acordat temelor pentru acasă la fiecare clasă.

Aproape o mie de părinţi din întreaga ţară au semnat o petiţie în speranţa că programa şcolară mult prea complicată se va revizui, iar temele vor fi mai puţine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri