Decizie CNSU: Elevii merg la școală până la apariția unor cazuri de Covid. Școlile nu se mai închid în funcție de rata de infectare

Data actualizării: Data publicării:
elevi-masca-scoala-examen-GettyImages-178106824-1536x1024
Situația școlilor, discutată la Cotroceni Foto: Getty Images

Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii vor merge fizic la unitățile de învățământ indiferent de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid-19 din localitate, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență (CNSU), adoptată joi seară. Ministerul Educației și cel al Sănătății urmează să stabilească, prin ordin comun, condițiile de suspendare a cursurilor fizice la antepreșcolari, preșcolari și elevi, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală.

„Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul:

a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;

b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;”, arată decizia ce urmează să fie adoptată într-o ședință de Guvern.

Totodată, CNSU propune Guvernului să folosească în școli teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/ învățători/ educatori, „în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”.

Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, va identifica testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene și va comunica specificațiile tehnice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat pentru HotNews: „În momentul în care va apărea într-o clasă un copil care este infectat, din acel moment, pe baza Ordinului comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății care se va da, toată clasa va trece în online pentru 14 zile. Această perioadă se poate prescurta numai în cazul în care după a 8-a zi toți elevii sunt testați și sunt negativi".

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri