Engleza după liceu: „An event I impress it's Mamaia Festival, because beautiful girls”

Data publicării:
elevi-5

La limba franceză, greutatea examenului a venit încă din enunţul subiectului. Pentru că nu au ştiut să traducă, nu au înţeles ce li se cere.

Nici engleza n-a fost cu mult mai accesibilă. Întrebat de reporterul Digi24 cum se spune în engleză „Ce persoană îţi influenţează viaţa?”, unul dintre elevi răspunde: „What the person describe for my...”.

Un altul spune ce eveniment l-a impresionat cel mai mult: „Am spus Festivalul de la Mamia cu carele alegorice”. Și dă răspunsul și în engleză: „An event I impress it's Mamaia Festival because beautiful girls, astea aşa, a fost uşor”.

Certificatul de competenţă lingvistică la limba străină le-ar fi de folos elevilor, dacă merg peste hotare.

„Această diplomă poate înlocui un certificat de limbă engleză la o serie de universităţi din Olanda, respectiv Marea Britanie. Deci dacă absolventul de liceu are un calificativ de minim B2, nu mai aeste nevoie să susţină un alt test de limbă engleză pentru a fi acceptat la una dintre aceste universităţi”, spune Cristina Voinea, consilier educaţional în cadrul organizației neguvernamentale „Educativa”.

Există însă o problemă cu sistemul de notare. În România, Ministerul Educaţiei a adoptat, în 2010, Cadrul European Comun de Referinţă pentru limbile străine. Ceea ce înseamnă că un calificativ obţinut aici ar trebui să fie echivalent cu cele din toate ţările europene. Însă, lucrurile nu stau deloc aşa.

În metodologia de bacalaureat scrie că la limbile moderne elevii vor primi calificative cuprinse între A1, pentru cei slab pregătiţi şi B2 pentru cei care stăpânesc foarte bine limba străină. Adică exact pe dos faţă de sistemul de evaluare european ceea ce înseamnă că cel mai bun elev de la noi va fi considerat de nivel mediu în orice altă ţară europeană.

Prin urmare, dacă vor să înveţe sau să muncească în altă ţară, absolvenţii români talentaţi la limbile moderne nu-şi vor putea dovedi competenţa prin certificatul eliberat de Ministerul Educaţiei. O soluţie ar putea fi ca pe document să fie scris şi punctajul obţinut, lucru care însă nu se întâmplă, iar de pierdut au doar elevii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri