Erori grave în manualul unic de biologie: inima și ficatul, poziționate greșit în corp

Data actualizării: Data publicării:
image-2018-09-3-22683074-41-organele-omului-indicate-gresit-manualul-biologie-clasa

Primul manual de Biologie de clasa a VI-a, conceput de Editura Pedagogică a Ministerului Educației, are erori grosolane, scrie HotNews.ro. Astfel, inima și ficatul sunt poziționat greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor organele omului. Mai mult, în manual sunt foarte multe greșeli de gramatică.

Inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului.

O altă eroare este în legătură cu vasele de sânge - acestea au când 160.000, când 96.000 de kilometri.

În plus, elevii sunt întrebați „Cine şi cum se produce urina?”

Apare o confuzie între mucegai și paraziți, plus concepte ca “orific” sau lob “interior” al plămânului, iar acestea sunt câteva dintre greșelile care apar în primul manual de Biologie de clasa a VI-a scos de editura Ministerului Educației, precizează sursa citată.

Disciplina are două manuale de la Editura Didactică și Pedagogică, care au antetul Ministerului, iar în cel de-al doilea sunt numeroase greșeli gramaticale.    

În premieră, elevii de clasa a VI-a vor învăța peste o săptămână de pe manuale făcute de editura unică a Ministerului Educației. Instituția a modificat procedura de realizare a manualelor școlare și nu le mai cumpără prin licitație publică, ci le editează la Editura Didactică și Pedagogică din subordinea sa. 

Citiți mai multe aici.

Zilele trecute au fost descoperite mai multe greșeli și în manualel de geografie pentru clasa a VI, publicat tot de Editura Didactică și Pedagogică (EDP). Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat EDP să retipărească manualul şi să suporte toate costurile.

Până când noile manuale vor fi trimise în şcoli, profesorii şi elevii vor putea folosi manualul corectat în varianta digitală.

În manualul respectiv au fost descoperite multe greşeli, precum poziţionarea greşită pe hartă a unor oraşe sau nume de oraşe scrise eronat.

Directorul EDP, Maria Nistor, a anunțat că autorii manualului de Geografie de clasa a VI-a vor fi daţi în judecată. Ea consideră că există o vină comună, atât a autorilor manualului, cât şi a evaluatorilor, însă autorii au prejudiciat imaginea EDP prin faptul că nu şi-au asumat greşelile, ci au dat vina pe tehnoredactarea manualului, care nu a fost făcută, de fapt, de EDP. Directorul editurii a adăugat că i se pare impardonabil faptul că cei care au analizat manualul au lăudat o carte plină de greşeli şi le-a transmis acestora să nu se mai înscrie ca evaluatori.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri