Este sau nu religia materie opţională? Mama unui copil: "Au fost discuţii cu focurile iadului, avorturi"

Data publicării:
religie

Minodora Ştefănescu spune că a trebui să-şi mute copilul la o şcoală privată din Timişoara, din cauza presiunilor la care a fost supus copilul din cauză că nu participa la orele de religie, materie care este opţională.

Au fost anumite incidente, profesoara de religie s-a luat de el. A fost întrebat de ce nu participă, cine nu-l lasă, de ce nu-l lasă sau dacă el e cel care nu vrea să participe. S-a ajuns până la discuţii care l-au făcut pe el să plângă”, povesteşte mama.

Femeia spune că a aflat abia după câteva luni de coşmarul prin care trecea Alexandru, pentru că băiatului i-a fost frică să-i spună că este ameninţat de profesorul de religie.

„Vreo doi părinţi mi-au spus că au fost incidente. Alex mi-a spus că a plâns. Au fost discuţii cu focurile iadului, cu avorturi şi alte subiecte pe care nu le consider potrivite pentru a fi abordate cu nişte copii de 9-10 ani”, adaugă femeia.

Dacă sunt sau nu potrivite orele de religie pentru copii s-au întrebat şi cei de la Asociaţia Secular Umanistă din România, care au început să împartă chiar şi pliante informative prin şcolile din Capitală, prin care au încercat să le aducă la cunoştiinţă părinţilor că această materie nu este obligatorie.

Conform articolului 18 din Legea Educației Naționale, religia este disciplină școlară în cadrul învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional la care elevii pot să nu participe.

Şcolile nu vor să-i informeze pe părinţi asupra drepturilor pe care aceştia îi au. Dacă sunt foarte mulţi părinţi care îşi retrag copiii de la orele de religie, profesorii riscă să-şi piardă norma. Toţi aceşti oameni se află într-un conflict clar de interese”, explică Toma Pătraşcu, preşedinte ASUR.

„Eu nu am văzut astfel de afişe, nu vă pot da o asemenea informaţie. Religia face parte din trunchiul comun, aşa cum spune în lege”, afirmă Gheorghe Dogaru, inspector religie în cadrul ISMB.

Religia este obligatorie în 25 de state europene, iar în alte 18 state este disciplină opțională. Doar Franța, Albania şi Macedonia nu au o formă de educație religioasă în școlile publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri