Forum pentru educație, patronat de Casa Regală. Elevii vor avea un manual pentru cursul opțional despre istoria monarhiei românești

Data publicării:
elevi -mfax 1

Ministrul Remus Pricopie şi ministrul delegat Mihnea Costoiu au marcat, luni, 6 octombrie, 100 de ani de la trecerea în neființă a Regelui Carol I al României, prin simpozionul „Carol I. Un Rege, o Epocă în dezvoltarea educației”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Evenimentul, organizat de MEN și desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, s-a bucurat de prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Simpozionul face parte dintr-o serie de evenimente desfășurate, în onoarea memoriei Regelui Carol I, de către Casa Regală a României, alături de Ministerul Educației Naționale și Academia Română.

Casa Regală, rol important în susținerea tinerilor 

Ministrul Remus Pricopie și ministrul delegat Mihnea Costoiu au subliniat rolul hotărâtor pe care Regele Carol I l-a avut pentru educație și, ca o continuare a tradiției monarhice, rolul important pe care Casa Regală a României continuă să îl aibă în susținerea tinerilor și în construcția unor valori autentice.

Forum pentru educație, patronat de Casa Regală, în colaborare cu MEN

Ministrul Remus Pricopie a afirmat că, în cel mai scurt timp, se va înființa un Forum pentru educație, patronat de Casa Regală, în colaborare cu MEN. Obiectivele acestuia vor fi promovarea valorilor, crearea unor expoziții de artă, a simpozioanelor și concursurilor școlare, dotarea bibliotecilor cu informații despre istoria Casei Regale, vizite la muzee. 

Manual care va fi folosit în școli pentru cursul opțional despre istoria monarhiei românești

De asemenea, specialiștii reuniți în cadrul Forumului vor redacta un manual care va fi folosit în școli pentru cursul opțional  despre istoria monarhiei românești, a cărui existență este considerată de ministrul Pricopie „o datorie morală”. Forumul va deveni funcțional după ce ministrul va semna Ordinul de înființare și organizare. Ministrul Remus Pricopie a vorbit și despre posibilitatea creării unui buget care să permită desfășurarea activităților Forumului.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vorbit despre implicarea constantă a Regelui Carol I în domeniile care au făcut posibilă crearea României moderne, printre care educația a reprezentat un punct central. Alteța Sa Regală a amintit că ultimul loc în care Regele Carol I a fost văzut public, înainte să moară, a fost chiar la inaugurarea Bibliotecii Centrale Universitare, în ziua de 9 mai 1914.

Curs opțional Istoria Monarhiei în România (1866-1947)

Reamintim că în anul 2012 a fost introdus cursul opțional Istoria Monarhiei în România (1866-1947). Programa cursului intitulat „Istoria Monarhiei în România. 1866-1947” face parte din oferta de cursuri opţionale propusă elevilor şi profesorilor de istorie de către M.E.C.T.S. în cadrul curriculum-lui la decizia şcolii (CDŞ). Aceasta este destinată elevilor din clasele a XI-a – a XII-a şi se desfăşoară pe durata unui an şcolar, o oră pe săptămână).

Programa şcolară de curs opţional Istoria Monarhiei în România (1866-1947), prin competenţele generale şi competenţele specifice pe care le formulează, răspunde unui set de finalităţi ale studierii disciplinei Istorie, în ciclul superior al liceului, circumscrise următoarelor idei: formarea capacităţii de a reflecta asupra lumii, de a formula şi de a rezolva probleme pe baza, achiziţiilor din diferite domenii ale cunoaşterii; stimularea receptivităţii şi a expresivităţii prin intermediul unor reprezentări multiple ale istoriei politice, în scopul construirii unei vieţi de calitate; dezvoltarea competenţelor esenţiale pentru reuşita personală şi socio-profesională: comunicare, gândire critică, prelucrarea şi utilizarea contextuală a unor informaţii complexe; asigurarea condiţiilor favorabile manifestării morale, autonome şi responsabile din punct de vedere civic.

Cursul opţional se adresează elevilor din cursul superior al liceului şi are drept scop familiarizarea acestora cu importanţa şi rolul monarhiei în România, în contextul pluralismului şi diversităţii de idei, al eficientizării cunoaşterii statului de drept, democratic, monarhic - constituţional şi parlamentar.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri