Fostul ministru al Educației: Orice idee de meritocrație este manipulată brutal

Data publicării:
mircea dumitru_govro

Mircea Dumitru, fost ministru al Educației, intervine după ordinul de ministru dat de Pavel Năstase, noul ministru de resort. El spune că inspectorii generali din București și Bacău „au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii” pentru că au așteptat ordinele de la partid. În plus, Dumitru a spus că primește semnale că noii directori sunt presați să renunțe la post, pentru a fi numți cei de dinaintea lor.

mircea dumitru_govro

Mircea Dumitru arată într-un mesaj pe Facebook că preferă să spună adevărul chiar dacă cei mai mulți nu vor să-l audă. Fostul ministru mai adaugă că „directorul de școală trebuie să fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci și de conduită”, fiind „un lider care poartă pe umeri responsabilitatea unei institutii a cărei vocație este educarea”.

„Am spus că nu va exista nicio școală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepțiile, analizate de la caz la caz și decise în consecință. Acum văd că excepția a fost transformată în regulă si orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, a ajuns text de metodologie”, mai scrie Mircea Dumitru, pe pagina de Facebook.

„Se vorbește despre un număr de peste 650 de posturi de director și director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului și care, spun cei de la Educație, ar trebui să fie atribuite acelorași persoane aflate în funcție. Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid”, precizează fostul ministru al Educației.

„Nimeni nu vorbește că cele peste 650 de situații unde ar fi nevoie de numirea acelorași persoane sunt, de fapt, cu puțin peste 350, dacă scădem cele două județe unde inspectorii au așteptat schimbarea de la partid și nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situația de facto ar arăta un număr mult redus al excepțiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul județelor. Când am fost sesizat de neregulile de la București, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului școlar al Municipiului București. S-a așternut liniștea peste asta”, subliniază el.

Mircea Dumitru mai spune că unii directori ar fi presați să renunțe la funcție.

„Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice”, mai arată Mircea Dumitru.

Fostul ministru menționează că s-a întors în comunitatea academică, însă va rămâne preocupat la ce se întâmplă în educației și cercetare. „Am datoria ca fost ministru dar, mai ales, ca profesor, să fac tot ce îmi stă în putință pentru ca elevii sau tinerii studenți să cunoască onoarea, corectitudinea și adevărul”, precizează Mircea Dumitru.

Astăzi, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat pentru News.ro că ordinul privind directorii de şcoli nu a fost antedatat, cum susţine preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, ci a fost emis vineri şi tot atunci a fost trimis la Monitorul Oficial, dar a fost publicat luni. Pavel Năstase a precizat că vineri i-a anunţat în videoconferinţă pe inspectorii şcolari de acest ordin şi le-a trimis o notă pentru a avea timp să pregătească modificările prevăzute în ordin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri