Generaţia X|Digi24. Povestea lui Alexandru Tiliță, un student român din Hong Kong care vrea să ajute la dezvoltarea României

Data publicării:
alexandru tilita facebook

Unul dintre ei este Alexandru Tiliţă. Şi-a dorit să înveţe de la cei mai buni şi a plecat în Hong Kong. Iar după ce va acumula suficientă experienţă vrea să revină, să ajute la dezvoltarea industriei şi a României, pusă pe butuci după Revoluţie.

A plecat din Bucureşti să studieze cercetarea în Mecanică şi Inginerie Aerospaţială. Şi are un singur obiectiv: propria companie în acest domeniu. Dar nu în Hong Kong, unde desluşeşte acum tainele inginereşti, ci în România. Ce-i drept nu în domeniul aerospaţial, pentru că la acest capitol ţara noastră e un fel de Cenuşăreasa Europei, ci al maşinilor, capitol la care stăm mai bine. E cale lungă până ţara noastră va face cercetare aerospaţială. Dar, măcar studiile să fie bine făcute.

Alexandru Tiliță: Oportunităţile nu erau pe măsură. Şi am preferat să plec pentru a studia într-un loc unde dacă mă întreabă unde ai studiat nu o să spună unde? şi voiam să văd cum se educă în alte părţi ale lumii. Voiam să studiez printre cele mai bune locuri din lume.

O expresie din „The Network”, filmul de la Hollywood, care spunea absolvenţii de la Harvard nu se angajează, ei îşi creează propriul job. Şi cred că următorul pas pe care noi ca români putem să îl facem nu este să ne angajăm, cel puţin absolvenţii din străinătate sau persoanele care au fost în străinătate şi au văzut cum se fac lucrurile în altă parte.

E important să nu mă întorc acasă degeaba. Să reuşesc să aduc ceva, nu doar din punct de vedere al cunoştinţelor, dar şi din punct de vedere al economiei.

Cercetarea mea ţine de imprimarea 3D a aliajelor metalice ceea ce ar aduce beneficiu industriei auto şi aerospaţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri