Ghiozdane prea grele. Părinții n-au nicio vină?

Data publicării:
ghiozdan greu cantar elevi

Ghiozdanele mult prea grele pe care le cară în spate, zi de zi, trimit la medic tot mai mulţi elevi cu scolioză. Cărţile şi caietele ajung să cântărească până la 5 kilograme. Se adaugă şi ghiozdanele solide, cumpărate de părinţi ca să reziste cât mai mult timp, dar care au şi ele 2 kilograme.

„Piciorul ăsta îl vei duce-n spate. Şi mâna asta o sprijini. Şi tragi cât poţi! Da? Musculatura toracală se va întinde”, explică kinetoterapeutul.

Mario este în clasa a III-a. Greutatea ghiozdanului i-a adus dureri de spate şi-un diagnostic sec: scolioză. Coloana lui a luat forma literei C.

„Umărul drept este lăsat în jos şi şoldul drept este ridicat în sus. Coloana va lua curba înspre partea stângă”, explică Alexandru Munteanu, kinetoterapeut.

- Este o cauză a ghiozdanului foarte încărcat?

- Poate fi! În 80 la sută din cazuri, da! spune specialistul.

De o săptămână, Mario este tratat de-un kinoterapeut. Face exerciţii speciale de gimnastică.

„Te duci cu mâinile pe partea sângă. Aşa. Te duci, te duci, te duci... Umărul ăsta să se ducă-n sus”, așa sună indicațiile kinetoterapeutului.

„În momentul în care scolioza se întâmplă şi copilul nu se duce la medic, ea se va dezvoltă. Poate să ajungă corpul într-o situaţie în care nu se mai poate redresa. În momentul în care coloana se duce într-o parte, copilul creşte, vertebrele se rotesc şi ele... În momentul ăla, scolioza este ireversibilă. Şi nu prea se mai poate face nimic”, explică specialistul.

Şcolile sunt pline de elevi cu dureri de spate. Poziţia incorectă în care-şi fac temele, poziţia incorectă din bancă, poziţia incorectă din faţa computerului şi a consolei de jocuri... toate duc la afecţiuni ale coloanei, precum scolioza. Vinovatul principal e însă ghiozdanul, mult prea greu pentru forţele copiilor.

- Cât are?

- 7,200.

- Tu câte kilograme ai?

- 44!

- 44, şi ghiozdanul tău are 7... Cât scrie aici?

- 7, 155.

- Dar ce ai în el?

- Caiete!

Medicii spun că n-ar trebui să ducă mai mult de jumătate, adică cel mult 3 - 3 kilograme şi jumătate. Puţine sunt şcolile care ţin cont de recomandări.

La Școala 59, din Sectorul 6, elevii claselor primare îşi pot lăsa cărţile şi caietele în dulap, la şcoală. Altfel, un copil de nici 20 de kilograme ar trebui să care zilnic în spate un ghiozdan foarte greu.

- În acest ghiozdănel, care este gol, începem să punem ceea ce trebuie să fie într-un ghiozdănel. Avem apă, avem banana, avem un penar, avem caieţelele de lucru, maculatorul pe care ei desenează liber. Auxiliarele... Şi acestea. Mergem la dulăpior. Şi în dulăpior avem alte auxiliare. Cu poveşti, explică Paula Copăcel, directoarea Școlii nr. 59 București.

- Să vedem cât ar cântări.

- Două kilograme... 2, 79! În condiţiile în care n-am şi jucărioara. Ar ajunge la trei kilograme.

- Deci, avem două kilograme şi 800 la un copil de... câte kilograme?

- El are 16 kilograme!

Părinţii contribuie şi ei la durerea de spate a copiilor. Ca să nu-i supere, le cumpără ghiozdane imprimate cu desenele animate preferate. Nu ţin cont de calitate, nici de ergonomie, nici de greutate.

Adriana Georgescu - profesor învăţământ primar -  ne face o demonstrație:

- Acest ghiozdănel este gol. O singură sticlă de apă. În rest nu are absolut nimic în interior. Şi are două kilograme.

- Cu manuale cu tot?

- Cu manuale cu tot ar avea în jur la patru kilograme. Problema e de ce cumpără un părinte aşa ceva. Producătorii sunt de înţeles: vor să câştige! Părinţii nu sunt de înţeles. În momentul în care nu au absolut nimic de cărat la şcoală, îşi complică existenţa copiilor folosind aceste ghiozdane foarte, foarte grele, spune Adriana Georgescu.

Alarma vine de la medicii care sunt puşi să-i îndrepte pe copiii copleşiţi prea devreme de greutăţi. Unul din trei elevi suferă de scolioză şi are nevoie de tratament. La tratament ajung un sfert. Restul... cresc, devin adulţi şi îngroaşă, în timp, rândul românilor cocoşaţi şi condamnaţi să trăiască permanent cu dureri de spate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri