Grădinița devine obligatorie de la anul. Senatul a aprobat proiectul de lege

Data actualizării: Data publicării:
gradinita bulgaria shutterstock_755023843

De anul viitor, părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. Este una din principalele prevederi ale proiectului de modificare a legii educaţiei adoptat luni de Senat.

copii spectacol shutterstock_1310526872
Grădinița devine obligatorie Foto: Shutterstock

Din 2023, şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică.

Iniţiatorii modificării legii educației, PSD şi UDMR, au susţinut că peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, iar asta le îngreunează asimilarea cunoştinţelor în primii ani de şcoală.

Acuzaţi că fac o lege care nu poate fi pusă în practică, din cauza lipsei de grădiniţe, social-democraţii au promis că, până la intrarea în vigoare a legii, vor fi construite 2.500 de grădiniţe noi.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, anunța săptămâna trecută posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a. Ecaterina Andronescu a spus că a lansat „dezbateri publice cu directorii școlilor” să vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a „se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul „o evaluare intermediară”. 

„Acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare?”, a declarat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
copii gradinita educatoare shutterstock_526317046 (1)
Grădinița va deveni obligatorie
170911_scoala_AN_SCOLAR_24_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Proiect. Învățământ obligatoriu de 15 clase
gradi
Grădiniţa ar putea deveni obligatorie
Partenerii noștri