Grădinița va deveni obligatorie

Data publicării:
copii gradinita educatoare shutterstock_526317046 (1)

Grădiniţa va deveni obligatorie. Din toamna anului 2020, copiii care au împlinit 5 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu în grupa mare pentru a putea merge mai departe în clasa pregătitoare. Treptat însă, anii de învăţământ obligatoriu în România se vor extinde de la 11, cât prevede legea în prezent, la 16.

Grupa mare va deveni obligatorie până în 2020. Din 2023, copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică. Proiectul care modifică legea educaţiei se află în dezbaterea Senatului.

Szabo Odon, iniţiator proiect: Este foarte clar că avem în momentul de faţă o problemă cu educaţia timpurie. La grădiniţă avem o problemă cu accesibilitatea şi cu părinţii care, din păcate, în mediul rural nu simt nevoia sau nu au posibilitatea financiară să îşi trimită copiii la grădiniţă.

Peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, susţin iniţiatorii proiectului. Studiile de specialitate arată că acestora le va fi mult mai greu să asimileze informaţiile din primii ani de şcoală. În Europa, alte 13 ţări obligă părinţii să îşi înscrie copiii la grădiniţă. Printre acestea Elveţia, Letonia, Bulgaria sau Marea Britanie.

Florica Cherecheş, deputat PNL: Noi nu avem încă infrastructura. În continuare sunt foarte multe localităţi în care părinţii se plâng că nu au locuri la creşe şi la grădiniţe. Şi atunci nu poţi să spui că peste un an deja toţi copiii de vârstă de 5 ani trebuie să meargă la grădiniţă.

În timp ce liberalii sunt rezervaţi în privinţa modificărilor şi spun că implementarea va trebui amânată, social democraţii susţin că se construiesc deja grădiniţe prin mai multe programe europene, naţionale sau ale administraţiilor locale.

Liviu Marian Pop, senator PSD: Sunt 2.500 de creşe şi grădiniţe care sunt unele finalizate, altele în contractare urmând ca până anul viitor să se finalizeze. Nu mai este din acest punct de vedere o mare problemă a infrastructurii şcolare. Undeva la 85-87 la sută dintre copiii din România sunt înscrişi în grădiniţe.

Proiectul de lege propune ca şi ultimii doi ani de liceu să devină obligatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri