Greşeli în educaţia copiilor. De ce să nu spuneţi "nu ai voie" sau "dacă nu eşti cuminte, vine doctorul"

Data publicării:
copii-4542237-Mediafax Foto-Octav Ganea

În primul rând, fraze de genul "nu luăm acum, luăm altă dată" este foarte clar că sunt minciuni. Nu serviţi minciuni copiilor. Au o memorie extraordinar de bună.

"Nu avem bani" - nu este bine să folosiţi această expresie întrucât copilul va înţelege că este pe o treaptă inferioară şi va ajunge să se izoleze, va ajunge să se considere inferior celorlalţi.

Poziţia cea mai bună este "foarte frumoasă maşinuţa asta, excepţional de drăguţă, dar haide să îţi arăt că mai sunt şi altele" şi încet-încet se deviază atenţia fixată pe acel obiect şi încet-încet copilul va fi scos din zona respectivă.

Nu faceţi trocuri pentru că astfel copilul va învăţa să utilizeze astfel de schimburi.

Fraza "nu ai voie" fără niciun răspuns logic şi coerent este extrem de dăunătoare. Nu ai voie una, nu ai voie alta. La un moment dat, copilul va universalisa „nu ai voie”, drept pentru care nu va mai face nimic. "Nu ai voie" se înlocuieşte cu "da, este interesant ce vrei tu să faci, părerea mea este însă să te gândeşti şi la varianta asta, uite, hai să încercăm împreună".

Nu induceţi frica de doctor, de genul „nu eşti cuminte, vine doctorul şi îţi face injecţie”. Este foarte clar că acel copil devenit adolescent şi apoi adult va avea o frică foarte profundă de medic.

Foarte dăunător este să faceţi comparaţii negative privind rezultatele la şcoală, de genul „De ce Gigi poate şi tu nu eşti în stare?” Nu este bine. Comparaţia se face numai în sens pozitiv: „Dacă el poate, atunci în mod sigur sunt convins că şi tu poţi, poate dacă nu te-ai mai uita atât de mult la televizor şi ai face ceva mai mult pe zona asta sigur o să îl egalezi sau poate chiar şi să îl intreci pe Gigi”.

Nu mergeţi pe negativisme. Este ideal să începeţi o frază cu „da”, şi apoi încet-încet să schimbaţi subiectul. Să nu începeţi cu „nu”: „nu ai voie aia, nu face aia, nu ai dreptate”, ci cu „ce spui tu e corect, interesant, ia gândeşte-te însă şi la ce spun eu”.

Totdeauna trebuie să le insuflaţi responsabilitatea actelor pe care le fac: „Dacă tu vrei să arunci cana aia pe jos poţi să o faci, însă fii atent: cana se va sparge, se fac cioburi, vine cineva, calcă pe cioburi, se va răni, deci vei provoca durere”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri