Guvernul, acuzat că încalcă separaţia puterilor în stat şi intervine în deciziile instanţelor

Data publicării:
viorica dancila cu ochelari_gov ro
Foto: gov.ro

Sindicaliştii din învăţământ acuză Guvernul de intervenţie în actul de Justiţie, în cazul profesorilor care au câştigat procese pentru plata salariilor.

viorica dancila cu ochelari_gov ro
Foto: gov.ro

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ spune că printr-o Ordonanţă de Urgenţă din acest an, Guvernul a stabilit ca angajaţii din Educaţie care au câştigat în instanţa plata salariilor, dar pe care le-au primit cu întârziere, să primească o dobândă mult mai mică decât cea stabilită de hotărârile instantelor.

Este vorba despre sume mai mici cu 4 procente.

FSLI a solicitat Avocatului Poporului, preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţoională pentru că Executivul încalcă separaţia puterilor în stat şi intervine în deciziile instanţelor.

Peste 100.000 de profesori au dat în judecată statul pentru că o lege din 2008 prevedea că dascăli primesc salarii cu 35 la sută mai mari, însă nu a fost aplicată niciodată.

Comunicatul FSLI:

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia asupra faptului că Guvernul României încalcă prevederile Constituţiei, privind separaţia puterilor în stat, întrucât intervine în deciziile instanţelor de judecată. FSLI a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. XII din O.U.G. nr. 25/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul României încalcă principiul separației puterilor în stat. Ne-am adresat, de asemenea, Președintelui României și Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca, în baza legii, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic declanşat de Executiv, de natură constituțională, dintre Guvernul României, reprezentat de Prim - ministru și autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele naționale.

Prin art. XII din Ordonanţa de urgenţă nr. 25/2018, Executivul a stabilit ca angajaţii din sistemul de învăţământ - care au câştigat în instanţă plata unor drepturi salariale, dar pe care le-au primit cu întârziere - să primească dobânzi remuneratorii şi nu dobânda penalizatoare aşa cum prevăd hotărârile instanțelor naționale, în baza celor trei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul competent să soluționeze recursul în interesul legii și completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - prin care s-a stabilit că se cuvin dobânzi penalizatoare pentru plata eșalonată a drepturilor salariale acordate de instanțele judecătorești.

Cu alte cuvinte, Executivul încalcă unul dintre principiile de bază ale democraţiei şi Constituţia României, fapt extrem de grav, care poate constitui un precedent periculos.

Facem cunoscut faptul că diferenţa între dobânda remuneratorie, pe care vrea să o acorde Executivul şi cea penalizatoare, stabilită de instanţele judecătoreşti, este de 4% ca valoare. Prin urmare, Guvernul României este dispus să încalce principiul separaţiei puterilor în stat, pentru a face o economie nesemnificativă la buget.

FSLI atrage atenţia că s-a ajuns astfel la un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, reprezentat de Primul - ministru și autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele naționale.”

„Decizia Guvernului României prin care modifică tipul de dobândă pe care ar trebui să o primească angajaţii din educaţie, deşi există hotărâri judecătoreşti definitive, reprezintă o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, garantat de Constituţia României. Dacă acest lucru nu va fi analizat de Curtea Constituţională a României care să ia o decizie în privinţa constituţionalităţii articolului XII din Ordonanţa de urgenţă 25/2018, se va ajunge la un precedent periculos. Gândiţi-vă ce rol ar mai avea instanţele de judecată, dacă Guvernul acestei ţări ar emite acte normative prin care să anuleze hotărâri date de acestea. De ce am mai avea separaţia puterilor în stat, dacă, în definitiv, cel care stabileşte este Executivul, în funcţie de interesele politice? Sper că Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această problemă extrem de gravă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri