Guvernul introduce patru ore de educație fizică. Profesorii de la alte discipline ar putea căpăta competențe pentru sport

Data publicării:
elevi sport - 5460730-Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu

„Dacă vrem - și vrem - , vom introduce patru ore de educație fizică și sport, însă avem probleme de infrastructură și probleme de resurse umane. Facem față cu profesorii pe care îi avem la un număr mai mare de ore de educație fizică și sport? Facem față cu infrastructura, cu sălile de sport pe care le avem? Răspunsul este hotărât lucru, nu!”, a declarat Carmen Tocală la Digi24.

Secretarul de stat a precizat că se încearcă acum să se aducă „o îmbunătățire”, prin clasificări sportive ale tuturor profesorilor. „Încercăm să intrăm în POSDRU cu un proiect european, să dăm alternativă și celorlalți profesori, de la celelalte discipline, să vină să participe la orele de sport. Nu de educație fizică! Vor fi ore de educație fizică și ore de sport”, a precizat Carmen Tocală.

Ea a explicat că partea de educație fizică presupune evaluare, iar partea de sport presupune întrecere. „Și vom împărți cele două direcții, vom avea două direcții, pentru a atrage copiii către educație fizică. Dar nu se exclud niciodată. Sport înseamnă întrecere, fair-play, spirit de competiție, spirit de echipă și mentalitate de învingător. Partea de educație fizică înseamnă dezvoltare armonioasă, înseamnă dezvoltarea capacității toracice, dezvoltarea musculaturii, a sistemului osos și, de ce nu, a mușchiului cardiac. Vorbim de două forme de educație prin sport, își vor alege copiii ceea ce își doresc, dar sigur educația fizică va fi obligatorie”, a punctat secretatul de stat.

Scutirile nu pot fi date de medicii de familie

Carmen Tocală admite că există copiii care, din punct de vedere cardio-vascular, nu pot face mișcare. „Aceștia vor face un altfel de sport, o altfel de competiție, șah, go, scrabble în franceză, în engleză, biliard, încercăm altceva, ceilalți copii, apți pentru educație fizică, evident că vor face mișcare”, a declarat secretarul de stat.

Pe de altă parte, Carmen Tocală a ridicat și problema scutirilor pe care le obțin copiii de la orele de sport, opinând că medicii de familie nu au competența de a decide dacă un elev este apt sau nu de sport. „Ce înseamnă inapt? Înseamnă inapt medical. Ce înseamnă medical? Care sunt baremurile, care sunt normele? Nu există în România! Ce medici pot da? Medicul de familie? Poate să stabilească dacă e inapt copilul? Nu cred! Numai medicina sportivă poate să spună inapt medical pentru sport”, a spus Carmen Tocală, la Digi24.

În acest sens, Ministerul Tineretului și Sportului ar putea să colaboreze cu Ministerul Sănătății pentru a avea un registru al regimului motric al copiilor și în același timp normele pentru apt/inapt medical, scutit de educație fizică, scutit de sport, a mai explicat Carmen Tocală.

Sportivii ar putea primi burse

În România momentului de față, copiii nu au șanse egale în fața sportului și nu numai atât, șansele de performanță și de mare performanță sportivă au fost diminate, spune Carmen Tocală. În opinia sa, copiii cu motivație sunt copiii cu posibilități reduse financiare, dar e nevoie ca aceștia să poată începe activitatea competițională.

„Va fi demarat programul Pierre de Coubertain pentru selecția inițială și șanse egale. Diferența între ceea ce se întâmplă acum și ceea ce se întâmpla acum 25-35-40 de ani este selecția în școală”, a arătat Carmen Tocală.

Autoritățile se gândesc și la acordarea unor burse pentru sportivi, iar Carmen Tocală afirmă că acestea ar trebui acordate campionilor, în primul rând. Ea spune că ar trebui să ajungem și la un sistem de burse universitare, după model american.

Urmăriți în materialul video atașat declarațiile secretarului de stat la Digi24.

Citiți și: ÎNGRIJORĂTOR. Jumătate dintre elevii români sunt scutiţi la sport. Care sunt cauzele și consecințele?

Iași. Sute de copii abandonează calculatorul și aleg mișcarea

Aproape un sfert dintre copiii români sunt supraponderali sau obezi

Campionii României îndeamnă copiii să facă sport

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri