Haos după concursul directorilor de școli

Data publicării:
ministerul educatiei nationale

Circa 200 de profesori suplinitori din Bucureşti vor rămâne fără loc de muncă, spun sindicaliştii din Educaţie, care reclamă că situaţia a apărut după organizarea concursului pentru directorii de şcoli. În replică, Ministerul Educației a anunţat că Inspectorul Şcolar General al Muncipiului Bucureşti va fi cercetat disciplinar.

Gabriel Silvăşanu a condus Şcoala 280 din Bucureşti timp de 25 de ani. Nu a mai participat la concursul din această toamnă, aşa că de luni, va reveni la catedră, ca profesor de Chimie.

Este un alt profesor suplinitor care la rândul lui trebuie să îşi găsească o catedră sau ore în altă parte. Nimeni nu ştie unde”, a spus fostul profesor.

Noul director va fi actuala profesoară de Religie, ceea ce înseamnă că postul rămâne liber, fără să se ştie când va fi găsit un înlocuitor.

„Este cel puţin delicată situaţia când un profesor preia o catedră cu patru săptămâni înaintea încheierii semestrului I. Trebuiesc date nişte teste recapitulative, trebuiesc încheiate mediile, în condiţiile în care nu cunoşti colectivul respectiv”, a spus Gabriel Silvășanu.

În total, jur de 200 de profesori suplinitori din Bucureşti vor rămâne fără loc de muncă, pentru că în locul lor vor reveni la ore foştii directori de şcoală, spun sindicatele din Educaţie.

Oamenii ăştia şi-au făcut nişte planificări, calcule, au rate de plătit la bănci sau alte datorii de genul acesta. Nu vor avea posibilitatea să ocupe un alt loc de muncă, ceea ce este nedrept, până la urmă”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret.

Conform calendarului oficial, pe 9 ianuarie, noii directori de şcoli ar trebui să-şi preia funcţia. Ce se va întâmpla cu orele lor şi cu profesorii suplinitori trebuia să să se ştie încă dinainte de Crăciun. Pentru că în Bucureşti, situaţia este încă neclară, şeful Inspectoratului Şcolar, Florin Lixandru, va trebui să dea explicaţii la Ministerul Educaţiei.

Metodologia aprobată de ministrul Educaţiei spune foarte clar că deciziile inspectorilor şcolari generali trebuie date din 21 decembrie, deci toată această ajustare şi mişcarea de personal generată de poziţiile care au rămas vacante sau directorii care au eliberat nişte ore, toate aceste ajustări trebuiau făcute din timp”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației.

Conducerea Inspectoratului Şcolar General al Muncipiului Bucureşti nu a putut fi contactată de reporterii Digi24, pentru a oferi explicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri