Iași. Voluntariatul studenților mediciniști în spitalele COVID funcționează și nu prea

Data publicării:
medicina iasi - captura
Facultatea de Medicină din Iași Foto: captură video

2.000 de studenți la medicină s-au oferit voluntari, să lucreze în spitalele care tratează bolnavii de COVID-19. 720 dintre ei au fost repartizați deja, în 25 de județe, conform unei statistici publicate de Departamentul pentru Situații de Urgență. În Iași, 300 de tineri au vrut să se alăture medicilor și asistenților, însă mulți dintre ei s-ar putea retrage, după ce conducerea Universității de Medicină a declarat că voluntariatul nu le va lăsa timp suficient pentru a urma cursurile.

„Noi ne-am înscris în principiu pentru că era un termen limită de două zile şi am vrut să fim pe listă şi să fim luaţi în considerare, dar majoritatea dintre noi nu cred că vom semna acest contract”, spune Roxana Cojocariu, studentă la Medicină.

Roxana Cojocariu este unul dintre cei 300 de studenţi de la UMF Iaşi care s-au înscris în programul de voluntariat în spitale cu speranţa că îşi vor echivala astfel practica obligatorie şi vor da şi o mână de ajutor cadrelor medicale deja epuizate.

„Problema se pune că sunt ture impuse de 8 şi 12 ore şi este un contract pe două luni, asta include luna ianuarie. Sincer, văzând acum condiţiile contractuale şi aflând mai multe detalii, nu cred că un student la Medicină, în perioada mai ales a sesiunii, adică în luna ianuarie, este capabil să facă faţă şi la voluntariat”, a explicat Roxana.

Mai mult, există posibilitatea ca voluntarii să fie detaşati în alte judeţe, iar asta însemană riscul de a lipsi de la cursuri.

„La început, cu toţii erau dornici de a face faţă şi de a se implica. În momentul în care s-a aflat că e foarte posibil să fie repartizaţi în alte judeţe, au început şi ei să se gândească mai serios”, spune Alexandra Strugariu – vicepreşedinta Societății Studenților Mediciniști Iași.

Şi cadrele didactice de la UMF cred că pregătirea studenţilor în sălile de curs primează.

„Pentru ei e foarte important în primul rând să se pregătească în cadrul Universităţii şi doar în timpul liber să facă activităţi de voluntariat care sunt în sprijinul echipei medicale”, a declarat Diana Cimpoeșu, profesor de medicină de urgență.

„Voluntariatul poate să fie făcut în weekend, sâmbata și duminica, dar în timpul perioadei de pregătire practică, în vederea însușirii materiei, trebuie să se desfășoare. Procesul didactic nu ar putea fi înlocuit cu nimic altceva”, spune și Viorel Scripcariu, rector la UMF Iași.

ISU Iaşi are un program de voluntariat de aproape 5 ani pentru cei care vor să meargă în misiuni cu echipajele medicale SMURD. Şi în acest caz, puţini dintre cei care se înscriu rezistă pe termen lung.

„În prezent, voluntari care merg la intervenţii avem pe hârtie 39, dar în funcţie de disponibilitatea lor, efectiv care merg la interevenţii mai activi sunt 20”, spune lt.col. Cătălin Oloeriu, de la ISU Iași.

Programul de voluntariat lansat acum de autorităţi este adresat studenţilor de la Medicină din anii IV, V şi VI.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri