Exclusiv În ce va consta proba de matematică la Bacalaureat pentru profilul uman. Deca: Să calculeze un TVA dintr-un preţ, de exemplu

Data publicării:
eleva in prim plan in timp ce scrie in banca la examen
Foto: Profimedia Images

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut noi precizări despre cum se va desfășura examenul de Bacalaureat. Examenul la matematică pentru elevii de la profilul uman va fi „o probă de competenţe de bază”, a explicat ministrul, în care absolvenților li se va cere, de exemplu, să calculeze TVA-ul dintr-un preţ sau să stabilească, dintre două oferte de împrumut, care este mai avantajoasă.

„Vor da o probă de competenţe de bază la matematică sau ştiinţe. Este o probă scrisă de competenţe de bază, aş sublinia de bază, pentru că oamenii îşi imaginează nu ştiu ce trigonometrie. La matematică va fi o probă de competenţe de bază prin care se testează posibilitatea sau capacitatea absolventului de a aplica noţiuni matematice de bază în situaţii reale”, a precizat Ligia Deca.

„Să calculeze un TVA, de exemplu, dintr-un preţ, să înţeleagă care dintre două oferte de împrumut este mai avantajoasă. Chestiuni de acest tip care sunt necesare pentru orice cetăţean, după ce a absolvit liceul, trebuie să te poţi descurca în societate. Este doar pentru a ne asigura că orice absolvent de liceu are competenţele necesare să se descurce în societate şi în viaţa reală,” a adăugat ministrul.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, că, prin noile legi ale Educaţiei, se propune ca examenul de Bacalaureat să se plieze pe fiecare profil, urmând să se introducă o probă complementară care vizează competenţe de bază. Noile prevederi privind Bacalaureatul se vor aplica din anul 2029.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri