Începe noul an universitar. Mesajele politicienilor și cifrele realității

Data publicării:
studenti medicina

Astăzi începe oficial, la majoritatea instituțiilor de învățământ superior, anul universitar 2017-2018. Este un prilej pentru politicieni de a fi prezenți la ceremonii și de a-și transmite mesajele mai mult sau mai puțin optimiste, în orice caz încărcate de îndemnuri și promisiuni. Statistica conturează, pe de altă parte, o realitate dură: de multe ori facultățile sunt doar niște fabrici de diplome, care nu țin cont de realitățile de pe piața muncii. Absolvenții se angajează în cu totul alte domenii. Sau pur și simplu pleacă din țară.

Hillary Clinton Gives Commencement Address At Marymount Manhattan College
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent, luni, la Constanța, la ceremonia de deschidere a anului universitar, evenimentul fiind organizat de către Primărie în Piaţa Ovidiu. La ceremonie vor fi prezenţi studenţi ai Universităţii Ovidius, ai Universităţii Maritime şi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.  Accesul publicului se va face între orele 09.30 – 10.30.  Accesul autovehiculelor în zona peninsulară a Constanţei, luni, între orele 8.00 – 13.00, se va  realiza prin prezentarea unui act de identitate din care rezultă că utilizatorul autoturismului domiciliază în zona afectată de restricţii (în cazul riveranilor), sau deţine un permis de trecere eliberat de autorităţile competente. În zonă va fi interzis accesul taxiurilor, mijloacelor de transport particular (autoturisme, microbuze, maxi-taxi) în interiorul perimetrului de siguranţă, cu excepţia autovehiculelor aparţinând instituţiilor publice/persoanelor invitate/ acreditate să participe la acest eveniment. Totodată, maşinile care aprovizionează agenţii economici aflaţi în zona de siguranţă vor avea acces doar până la ora 7.00. Primăria municipiului Constanţa recomandă constănţenilor care vor lua parte la evenimentul organizat luni, în Piaţa Ovidiu, să folosească mijloacele de transport în comu,n ori să aleagă deplasarea pietonală, în acest fel se vor evita blocajele auto în zona peninsulară a oraşului.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, participă luni, începând cu ora 11:00, la deschiderea noului an universitar și la sărbătorirea a 10 ani de învățământ superior la Alexandria, la Facultatea de Științe și Inginerie din cadrul Universității "Valahia" din Târgoviște-Alexandria.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va ‎participa la ceremonia de deschidere a noului an universitar 2017-2018 la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Victor Ponta şi Daniel Constantin vor fi alături de Sorin Cîmpeanu la deschiderea anului universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti

Deschiderea anului universitar se bucură și de prezența unor oaspeți străini. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, este aşteptat luni dimineaţă la Oradea. Şeful Guvernului de la Budapesta este invitatul de onoare la deschiderea noului an de învăţământ la Universitatea Creştină Partium.

La București, la Universitate, studenții vor fi întâmpinați în prima zi de oaspeți de seamă: ambasadoarea Republicii Franceze în România, ambasadorul Republicii Federale Germania, reprezentanți ai Universității Paris I „Panthéon – Sorbonne”, dar și reprezentanți ai Universității Würzburg din Germania.

Și la UMF „Carol Davila”, cei aproximativ 11.000 de studenți ai Universității vor participa la festivitatea de deschidere.

Politehnica, în schimb, a început cursurile încă de săptămâna trecută.

Peste şapte sute de poliţişti vor fi prezenţi, luni, în zona centrelor universitare din toată ţara, pentru ca festivităţile desfăşurate cu ocazia începerii noului an universitar să se desfăşoare în siguranţă. Vor fi oferite studenţilor sfaturi şi recomandări preventive, spune poliția. Agenții de la Rutieră vor fi prezenţi în apropierea centrelor universitare, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, mai promite Poliția. Greu de crezut, însă, că va reuși împiedicarea aglomerației și a coșmarului în care se va transforma, ca de fiecare dată, traficul.

Fabrica de diplome

 410 mii de studenţi de la 55 de universităţi de stat şi 37 private încep cursurile astăzi. Multe dintre aceste instituții de învățământ sunt însă doar fabrici de diplome, pentru că mai ales absolvenţii de ştiinţe umaniste nu vor munci o zi în domeniul studiat.  Din datele furnizate de  Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rezultă că pe primele 15 poziţii ale şomerilor înregistraţi care au absolvit de curând studiile universitare se află constant, în perioada 2010-2014, următoarele ocupaţii: economişti, specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor, specialişti în contabilitate şi asimilaţi, jurişti, profesori în învăţământul secundar, psihologi, sociologi, antropologi şi asimilaţi, specialişti în domeniul politicilor administrative, specialişti în domeniul protecţiei mediului, funcţionari cu atribuţii generale, consultanţi în agricultură– silvicultură– pescuit, medici de medicină generală şi dentişti, ingineri mecanici, chimişti şi electronişti etc.

Absolvenţii de arhitectură, medicină umană şi medicină veterinară au o probabilitate mai mare să îşi găsească un loc de muncă în specialitatea absolvită. Absolvenţii de ştiinţe economice şi arte ocupă mai degrabă locuri de muncă conexe specializării absolvite, iar absolvenţii de ştiinţe umaniste, ale naturii, sport, etc. ocupă locuri de muncă într-o specializare diferită decât cea în care au terminat studiile superioare.

Motivele pe care le invocă absolvenţii, legate de ocuparea unui post într-o specializare diferită de cea absolvită, sunt în cea mai mare parte lipsa de disponibilitate a unui post în domeniul specializării. Aproape 80% dintre absolvenţii care lucrează în alt domeniu invocă acest motiv,celelalte motive având mai degrabă o influenţă marginală asupra deciziei de angajare într-un anumit loc de muncă.

De ce se întîmplă acest fenomen? Pentru că ofertele universitare nu se potrivesc cu cererile de pe piata muncii. Un studiu al unui site de recrutare (hipo.ro) arăta că în 2017 în top 5 domenii în care se vor face cele mai multe angajări sunt vânzările, IT, resurse umane, Marketing-Publicitate. Domeniul juridic se află la capatul listei ofertelor de muncă în 2017, fiind nevoie de 1,5 % personal în acest domeniu. Însă Facultatea de Drept de la Universitatea București are în acest an 586 studenți și 608 studenți licențiați. Facultatea de teatru de la UNATC oferă 109 locuri, iar la facultatea de film alte 66 de locuri.

De asemenea, facultăți precum Arhitectura, Geologie, Știinte Politice scot șomeri. Un studiu arată ca absolvenții anilor 2010 și 2014 din domeniul artelor s-au angajat în domeniul specializării urmate în proporție de 23%, iar aproape 14 % s-au angajat în alt domeniu. În timp ce în domeniul ingineriei și științelor biomedicale au fost angajați în domeniu 29 % dintre studenți, respectiv 41,5%.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, aproape 500.000 de persoane cu studii superioare au părăsit România în 7 ani, până în 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri