Început de an școlar cu proteste la Timișoara

Data actualizării: Data publicării:
protest scoala

În două unități de învățătământ din Timișoara, școala a început cu nemulțumiri, atât ale profesorilor, cât și ale părinților. În primul caz, învățătorii de la liceul "Nikolaus Lenau" au purtat banderole albe pentru că nu mai pot preda limba română din cauza unei Ordonanțe de Guvern. În al doilea caz, părinții de la Colegiul Național de Artă "Ion Vidu" sunt nemulțumiți că învățătorii sunt alţii în fiecare an.

Învățătorii liceului "Nikolaus Lenau" din Timișoara au început noul an școlar în grevă japoneză. Au purtat banderole albe pe braț din cauză că o ordonanță de guvern intrată în vigoare cu doar 10 zile înainte de începutul școlii interzice cadrelor didactice care predau în limbile minorităților naționale să mai predea și limba română. Este o măsură discriminatorie, spun învățătorii.

"Măsura este abuzivă întrucât noi, învățătorii, suntem privați de dreptul de a preda limba română cu toate că examenele absolvite și pregătirea noastră ne îndreptățesc să o facem. Măsura contravine principiului eficienței din Legea Educației în baza căruia se urmărește obținerea de rezultate educaționale maxime prin gestionarea resurselor existente." a declarat Astrid Gavriliu - învățător Liceul "Nikolaus Lenau"

"Profesorii care ne înlocuiesc sau care ne vor înlocui nu au fost formați spre a susține ore la învățământul primar și nici pentru a preda respectând principiile noului curiculum național. Măsura este discriminatorie întrucât atât noi, învățătorii de la secția germană, cât și colegii noștri de la secția română, am parcurs aceleași studii și deținem aceleași calificări." spune Gabriela Sorca - învățător Liceul "Nikolaus Lenau"

Părinții elevilor din învățământul primar de la liceul cu predare în limba germană susțin demersul învățătorilor. "A mers treaba bine așa, nu înțeleg de ce schimbarea atâta vreme cât învățătorii noștri sunt pregătiți să predea limba română. Avem deja mulți profesori, la sport, la religie, la limba engleză. Acum încă un profesor la română, adică rămân tot mai puține ore cu cadrele noastre didactice, pentru frau de la clasa respectivă" declară un părinte.

Învățătorii de la liceul Lenau sunt deciși să continue greva japoneză până la abrogarea prevederii care le interzice să mai predea limba română. Proteste similare ar putea să aibă loc și în celelalte 2 licee cu predare în limbi ale minorităților, Bela Bartok și Dositei Obradovici. Tot astăzi, mai bine de jumătate dintre elevii clasei a II-a B de la Colegiul Național "Ion Vidu" din Timișoara nu au intrat la clasă. Părinții lor nu le-au permis ca semn de protest față de calitatea slabă, spun ei, a învățătorilor aduși la catedră.

"Din clasa 0 până în clasa a II-a, 3 cadre didactice. Ceea ce nu este sănătos, principiul continuității a fost fragmentat total Ei se bulversează, am spus în fața direcțiunii, facem deja facultate cu ei. Doar la facultate avem câte un cadru didactic la altă materie." a declarat Cristian Cazacu, părinte.

Peste 15 părinți sunt deciși ca toată săptămâna să stea în curtea școlii în semn de protest. Îți doresc pentru copiii lor un cadru didactic titular, care să rămână alături de cei mici până la finalul învățământului primar. Dorința lor pare, însă, una imposibil de îndeplinit pentru sistemul de învățământ românesc.

"Neputând să aducem un cadrul didactic titular, în fiecare an probabil li se va schimba învățătorul acestor copii. Situația se găsește și în restul județului și în alte școli Legal, în momentul de față noi nu avem ce să facem." spune Cristina Moldovanu - directorul Colegiului Național de Artă "Ion Vidu"

Colectivul de părinți de la clasa a II-a B de la Colegiul Național de Artă din Timișoara a făcut demersuri și la inspectoratul școlar județean, însă, fără succes.

reporter: Alexandra Marian/ operator: Adrian Ionescu

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri