Sari la conținut

Institut dorit de Emil Constantinescu, aviz pozitiv. Cum s-a răzgândit Academia Română

Proiectul de lege privind înființarea „Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului” a trecut de comisia de învățământ a Senatului, marți, cu nouă voturi „pentru” și două „împotrivă”. Inițiat de Călin Popescu-Tăriceanu la propunerea fostului președinte Emil Constantinescu, proiectul de lege a fost retrimis în Parlament de președintele Klaus Iohannis, principala nemulţumire a şefului statului fiind că centrul ar urma să fie finanţat atât din venituri proprii cât şi de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Anul trecut, și Academia Română a avizat negativ proiectul. Acum însă, s-a răzgândit. 

emil constantinescu interviu

Actul normativ prevede înființarea unui Institut menit să se ocupe de cercetarea ştiinţifică a civilizaţiilor din Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani şi Caucaz. Preşedintele ţării le-a cerut parlamentarilor să clarifice natura juridică a Institutului, precum și raporturile dintre acesta și Senatul României, pentru a evita orice incertitudini. Tot în cererea de reexaminare s-a atras atenţia că legea nu prevede modalitatea concretă și legală de numire a conducerii Institutului.

În ciuda criticilor aduse de președintele Klaus Iohannis, proiectul de lege a trecut de comisia din Senat și acum va ajunge în plenul Senatului. Votul final va fi dat în Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă proiectul de lege este adoptat, șeful statului nu va avea încotro decât să îl promulge. 

Anul trecut, în punctul de vedere trimis de Guvern Senatului cu privire la acest proiect a fost atașat și punctul de vedere al Academiei Române. Semnat de academicianul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române, a precizat că nu se justifică înființarea acestui institut „căci o unitate de cercetare fără specialiști și fără dotări complementare și totodată, lipsită de o îndrumare competentă nu poate fi productivă”. Acum, Academia Română s-a răzgândit, relatează PressOne.

„În primul rând, vicepreședintele Victor Spinei nu a avut un vot al prezidiului. Eu, când vin aici, mă prezint în numele Academiei Române. Deci, am un vot al forului care decide. Eu sunt obligat să fac ceea ce spune prezidiul Academiei Române. Nu a avut acest gir. E un punct de vedere personal, noi respectăm aceste lucruri. Așa trebuie luată chestiunea. Dacă se discută și se adoptă un punct de vedere oficial al prezidiului, atunci devine poziția Academiei. Nici eu nu am dreptul să fac mai mult. Dacă vreau să vin aici și să vă spun, nu vorbesc în nume propriu”, a declarat președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, pentru PressOne.

Punctul culminant al ședinței a fost discuția în contradictoriu dintre senatorul USR Vlad Alexandrescu și fostul președinte Emil Constantinescu. Vlad Alexandrescu a atras atenția că nu există specialiști în domeniu și a spus că posturile ar putea deveni „sinecuri” dacă nu este definit precis scopul acestui institut.

Ce calificări au rectorii să aprobe un Institut de Studii Orientale? Mă așteptam să găsesc orientaliști, istorici, lingviști. Nu vă supărați că am folosit cuvântul «sinecură», dar eu nu văd caracterul științific al acestui proiect. Sunt profesor universitar, conducător de doctorat și vă spun că nu în acest fel se creează un institut de cercetare. Acum mi-a scris cineva să mă întrebe cine conduce doctorate în civilizația și cultura arabă în România. Răspunsul este: nimeni. Nu există! Cine sunt specialiștii pe care contați dumneavoastră? (...) Nu văd pe cine contați ca director al viitorului institut. Pe cine contați? Dumneavoastră sunteți geolog!", a spus Vlad Alexandrescu, citat de PressOne  . 

Afirmațiile l-au deranjat pe Emil Constantinescu, care i-a reproșat senatorului USR că duce discuția „într-o luptă politică mizerabilă". 

Nu am să uit această jignire. E prima jignire pe care o primesc în toată viața. Citați din ziare, dintr-un jurnalist angajat politic. Să vă fie rușine!", a replicat fostul președinte. 

La finalul ședinței, proiectul a fost supus la vot. A trecut cu nouă voturi „pentru” și două „împotrivă”. S-au opus proiectului senatorii USR Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu.