JURNAL PENTRU COPII. Ce oferă grădinițele Montessori?

Data publicării:
montessori

Maria Montessori este cea care a pus bazele metodei care îi poartă numele, în urmă cu 100 de ani, pornind de la dorinţa ei de a oferi un altfel de sistem de educaţie care să i permită fiecărui copil să şi ajungă întregul potenţial. „Definitoriu în Montessori este lucrul individual. Zilnic avem trei ore de lucru individual în care copiii, ghidaţi de educatoare, îşi aleg materiale cu care lucrează .Nu există o pauză generală, cum este în tradiţional, ci fiecare copil îşi stabileşte propriul orar de învățare”, explică Anca Trifu, directorul unei grădinițe Montessori.

Unul dintre avantajele pe care le oferă alternativa Montessori este că micuţii sunt încurajaţi să facă lucrurile care le plac cel mai mult. Mediul este un element foarte important. Spre deosebire de clasa tradiţională, în care copiii nu au libertate de mişcare, stau pe un scăunel, nu pot vorbi între ei, nu îşi aleg singuri activitaţile şi există un orar prestabilit, în Montessori, copiii au mişcarea liberă în clasă, pot vorbi unii cu ceilalţi, cu singura condiţie să nu se deranjeze între ei. Toate materialele sunt la dispoziţia copiilor, astfel încat ei să -şi poată alege singuri materialele cu care lucreză din fiecare arie curiculară.

Alte avantaje

„În Montesssori construim motivaţia interioară. Nu acordăm recompense (bulinuțe, steluțe), deoarece chiar dacă sunt eficiente pe termen scurt, ne afectează obiectivul pe termen lung şi anume de a avea adultul responsabil şi autonom (...) Avantajele acestui sistem alternativ constau în faptul că oferă o abordare personalizată şi individualizată pentru fiecare copil. Creează un mediu în care copilul se poate dezvolta astel încât să-și atingă potentialul fără ca noi să-l condiţionăm în vreun fel. Spre deosebire de tradiţional, în Montessori, grupele sunt mixte, pe un orizont de vârste de trei ani. Observând copilul, Maria Montessori a văzut că aceştia înfloresc academic şi social într-un mediu stimulat în care au interacțiuni atât cu copii mai mici, cât şi cu cei mai mari”, explică Anca Trifu.

În sistemul de învăţământ Montessori, relaţia părinte-copil este foarte importantă. În acelaşi timp însă, micuţii sunt încurajaţi să-şi facă prieteni cât mai mulţi.

„Avem săptămâni în care părinţii sunt invitaţi la Circle Time , pentru a le prezenta copiilor ce fac ei la serviciu. De asemenea, părinţii pot veni şi observa cum se desfașoară orele”, spune directoarea Anca Trifu.

În Bucureşti există cinci grădinițe şi două şcoli Montessori, iar cursurile pot costa şi până la 1600 lei pe lună.

Citiți și: JURNAL PENTRU COPII. Avantajele sistemului educațional „Step by step”

Un tată model. Solistul trupei Sarmale Reci este un fan al Școlii Waldorf

Școlile private propun metode alternative de învăţare

Școala finlandeză - activităţi practice şi predare neconvenţională

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri