Lecție de rasism la școală. O profesoară este acuzată că a jignit și a discriminat un elev

Data publicării:
elev

O profesoară de la Liceul Marin Preda din Capitală este acuzată că a jignit şi a discriminat un elev din clasa a V-a. Dascălul şi-a susţinut opiniile extremiste şi în faţa Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Părinţii s-au revoltat şi şi-au retras copiii de la curs. Nu este prima dată când profesoara este reclamată. A fost chiar dată afară pentru o vreme, dar s-a reîntors la catedră prin concurs. Acum predă la trei şcoli din Bucureşti.

Revolta părinţilor vizează o profesoară de Educaţie Tehnologică de la Liceul Marin Preda din Bucureşti. Oamenii îl acuză pe dascăl de violenţă verbală şi discriminare. Totul a pornit de la un elev de clasa a V-a.

A fost făcut ţigan. A fost făcut gras că mănâncă foarte mult. Deci dânsa are o problemă cu persoanele de etnie romă,” se plânge Elena Andrei, mamă.

Părinţii spun că problemele au început din prima zi de şcoală.

Dânsa cum a intrat în clasă primul lucru a fost să îl întrebe cum îl cheamă. Şi l-a întrebat: Eşti român? Copilul a spus: da. Sunt român,” adaugă Elena Andrei.

Părinţii au reclamat-o pe profesoară pentru discriminare. Dacălul şi-a susţinut părerile extremiste şi în nota explicativă pe care a dat-o Consiliului pentru Combaterea Discriminării: "Este deja de notorietate că am probleme foarte mari cu ei. Să îşi facă şcoli separate dacă nu le convine şi să ţipe, să urle, să blesteme şi să facă picnic la ore în şcoala lor şi nu la orele mele. Practic mă obligaţi să fiu sluga unor (...) elevi cu comportament golănesc pe diverse motive.”

Profesoara şi-a justificat şi atitudinea faţă de elevul de 11 ani.

„Încă de la prima oră de curs elevul în speţă a început să facă gălăgie, să mănânce în timpul orelor, să bea apă încontinuu, să refuze să înveţe şi să solicite deschiderea geamurilor în clasă, împreună cu alţi băieţi. "

Mulţi alţi părinţi sunt revoltaţi de limbajul si comportamentul cadrului didactic.

„Nebun cu capul. Primele trei bănci vă omor cu pistolul, următoarele cu cuţitul. Proşti, tâmpiţi...” spune Ionel Bălan, tatăl unui elev.

Oamenii spun că atunci când i-au cerut socoteală, femeia ar fi devenit violentă.

„Dacă nu era o mămică a unui copil să fie lângă mine... chiar dânsa... şi când a ridicat mâna să mă lovească dânsa a strigat: Ce faceţi, doamnă? Daţi într-o bunică?” povestește Mariana Grigore, bunica unei eleve.

Copiii au fost retraşi de la ora de tehnologie la începutul lunii decembrie.

Dânsa cu putere de la dânsa a motivat absenţele şi a pus note copiilor,” spune Ionel Bălan, tatăl unui elev.

Conducerea şcolii a început o anchetă, însă mai marii din învăţământ spun că nu pot lua măsuri drastice.

Este departe de a fi demn de un cadru didactic. Au fost sesizări şi în şcolile anterioare. A avut desfăcut contractul de muncă, numai că legislaţia actuală nu ne permite. Dacă acest cadru didactic merge să susţină din nou examenul pentru a urma o catedră, nu îi putem interzicem. Nu poate fi făcută decât printr-o hotărâre judecătorească. Legislaţia este blândă din acest punct de vedere,” explică Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În timp ce părinţii cer demiterea dascălului, profesoara a anunţat oficial că nu are niciun motiv să renunţe la catedră: „Referitor la solicitarea demisiei mele (...) Eu nu voi face niciodată aşa ceva atâta timp cât nu am făcut niciun rău şi nu am nici un motiv real şi normal să o fac.”

Contactată de reporterii Digi 24, profesoara a refuzat să comenteze acuzaţiile. Dascălul predă acum la trei şcoli din Capitală unde a ocupat posturile prin concurs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri